Miért ennyire buták az emberek az oltással kapcsolatban még mindig?
Mai példa:
RTL stáb munkatársa meghalt a forgatás alatt
Komment:
,,Csak jelzem hogy munkája miatt legalább 3 oltása kellett hogy legyen 😔"
Válasz:
Tüdőemblémában halt meg. 2007-ben ugyan annyira volt gyakori mint napjainkban (az illető linkelt adatokat is)
Erre a válasz:
Jó, de a fiataloknál sokkal több a szívizom gyulladás!!! Ilyen eddig nem volt >:[
Újabb normális válasz:
Megint adatok, aki oltás miatt kap ilyet az 22 napon belül hal bele. Tehát akik mostanában haltak meg kizárt hogy amiatt lenne mert oltást már régen nem vesznek fel.
+ Ez is csak azért tűnik soknak mert van néhány amit felkap a sajtó
Válasz: (erre nem emlékszem, de konkrétan ez volt:) Akkor is te vagy a hülye. Ilyen akkor sem volt!!!
Kicsit kuszára sikeredett a mondandód, szóbal csak a kérdés lényegére válaszolnék:
A természettudományos műveltség ma idehaza a béka popója alatt sincs. Így pedig mi alapján döntik el az emberek, hogy mit tekintsenek valósnak? Szimpátia alapján. És ezért vagyunk még ezen a szinten.
Tüdőembólia nah 😂
Már én is meghülyülök
Jó tudom. Igazából egyrészt nevetséges, egyrészt bosszantó.
De nekem kezd elkeserítő lenni... Amikor nem nevetek vagy barátokkal bosszankodom hogy hogyan maradt eddig életben xy ha ennyi esze van akkor arra gondolok hogy én ilyenek között leszek. Milyen világ lesz az ahol lassan ha már nem most több a hülye mint az okos.
Persze lehet mondani hogy régen is így volt, de akkor nem is volt egyenrangúként kezelve egy konteós egy tudóssal.
Én még csak nemsokára leszek nagykorú szóval nekem ez egy nagyon rossz világot vizionál 😅
Nem akarlak megbántani, de ez fordítva is pont így működik.
1x felvetettem egy kérdésnél, ha valóban nem okoznak semmit az oltások, miért nem lehet kimutatást készíteni oltottra és oltatlanokra lebontva, milyen arányban kaptak új diagnózist X betegségre? Ha látható lenne, hogy hasonló arányban, mindenki megnyugodna.
Válaszoló közli, hogy erre semmi szükség, HA okozna, az abból is látszódna, hogy X betegség új diagnózisainak száma az oltások után nőtt az előző évekhez képest, de nem nőtt!
Mondom rendben, ha te tudod, hogy nem nőtt, akkor linkelj ilyen kimutatást kérlek.
Belinkelt egy brit kimutatást az új szívinfarktusos esetek számáról a 2019, 2020, 2021 évből. Az látszott, hogy 2019-ről 2020-ra(amikor még oltás nélkül tombolt náluk a covid), nem változott, valamely korosztályban szinte mérhetetlenül alacsony mértékben nőtt. 2020-ról 2021-re(2021-ben már szét voltak oltva), minden korosztályban nőtt, 8-23% százalékkal!!!
Mondom ember, most épp az állításod ellenkezőjét bizonyítottad. Válasz: Te vagy a hülye, nyilván a covidtól nőtt, nem az oltástól 🤦🏽♀️Aha, értem, tök logikus. Az erős változat oltás nélkül nem növelte, a gyengébb, oltás után viszont igen. No comments.
#7! Te nem tudom, miről beszélsz. 3 év adatai voltak ott, amit a #6 kommentemben említettem. Én vettem a fáradtságot, és kiszámoltam egyenként minden korosztályban. TÉNY, hogy 1%, meg mondjuk 15% rohadtul nem ugyanaz, ezen nincs mit félreértelmezni. 2019-ről 2020-ra NEM, vagy ALIG nőtt, 2020-ról 2021-re pedig az említett százalékokkal. Nem jegyeztem fel, mert fölösleges lenne, ha valaki ennyire nem látja, ami az orra előtt van, vagy nem ismeri a számokat, vagy teljesen ostoba. Annak minek írjam le? De te is kiszámolhatod, és láthatod a saját szemeddel. (Feltéve, ha tudsz százalékot számolni. Ha nem, szívesen segítek.) Értelemszerűen csecsemőknél nem számít, nem csak azért, mert nem oltottak, hanem 0-1 főnél nem releváns, a többinél viszont baromira nem mindegy , hogy 0,5% a növekedés vagy 15%.Ehhez azért túl sok ész nem kell, hogy valaki belássa.
+ Még csak azt se állítottam, hogy ez bizonyítja, hogy az oltások bármit is okoznának, csak annyit, hogy az ő állítását, amit bizonyítani akart, miszerint nem nőtt, pont nem. Mellesleg nem írtam semmiféle konteót.
#7! Tessék, gyengébbek kedvéért lebutítva: Az összes korosztály adatai alapján átlagosan kerekítve 2,8% -kal nőtt 2019-ről 2020-ra, és 3,2%-kal 2020-ról 2021-re. Az állításom tehát igaz. Oltások után nagyobb mértékben nőtt. Ha korosztályonként néznénk még sokkal nagyobb lenne a különbség, mivel az idősebb korosztályokban, jóval nagyobb mértékben nőtt, tehát összesítve a "fiatalabbak" (kevésbé oltottak, egyébként is alacsonyabb számban érintettek) torzítják, de még is látható különbség. Szóval nyugodtan lepontozhattok, attól a tény még tény marad, konteót pedig nem írtam.
Az nagyon jó, hogy belinkelted az eredeti oldalt, mert így lehet látni, miről van szó. Ahogy írod, 2020-hoz képest 3,2%-al nőtt a szívinfarktusban elhúnytak száma 2021-ben. (Azaz az, hogy "minden korosztályban nőtt, 8-23% százalékkal!!!", amit a 6. válasodban írtál, nem igaz, sőt, vannak korosztályok, ahol csökkent a halálozások száma. De feltételezem, csak rosszul emlékeztél. Illetve 2019-ről 2020-ra nem 2,8%-al, hanem 0,28%-al nőtt a halálozások száma.) Arra még fel szeretném hívni a figyelmed, hogy a 2021-es adatok előzetesek, még változhatnak (persze nem feltétlen lefele)! Nézzük, mire következtethetünk ebből!
Először tegyük fel, hogy a szívinfarktus halálozás többlete tényleg az oltásoknak köszönhető (merthogy önmagában az, hogy a két adat egyszerre növekszik, egyáltalán nem bizonyítja ezt, de erre mindjárt visszatérek). Ha ezt elfogadjuk mennyire súlyos ez a növekedés? 3,2% - 621-el több haláleset egy év alatt. Ezt vessük össze azzal, hogy az Egyesült Király 2021-ben kb. 51 millióan kapták meg az oltást.
Ez persze így kicsit csalfa összevetés lenne, mert az általad linkelt adatsorban csak Anglia és Wales adatai szerepelnek, de mivel ez a két terület adja az Egyesült Királyság lakosainak 89%-át, elég jó becslésnek tűnik, ha azt mondjuk, 45 millióan kaptak COVID oltást 2021-ben Angliában és Wales-ben. (Ki lehetne nézni a pontos adatot is, de jelentősen biztos nem tér el.) Tehát HA elfogadjuk, hogy a többlet tényleg az oltások miatt van, AKKOR egymillió oltásra jut kb. 14 plusz infarktusos haláleset. Ehhez képest 2020-ban kb. 73 500-an, 2021-ben kb. 75 ezren haltak meg COVID-ban (utóbbi évben nagyrészt január-februárban, amikor még nem volt érdemi védettség az oltásoknak köszönhetően). Az oltások hatásosságát számos vizsgálat igazolta, de pusztán az esetszámok és halálozások összehasonlításából is jól látszik, hogy 2021 második felében adott esetszámra sokkal kevesebb halálozás jutott (már az omikron hullám előtt is!), ami elsősorban az oltásoknak köszönhető (mivel más jelentős változás nem volt, ami ezt okozhatta volna).
Ez eléggé azt mutatja, hogy valószínűleg tízezrek életét sikerült megmenteni az oltásokkal. Ezzel szemben van a feltételezett plusz 621 halott.
És akkor jöjjön a de.
A korreláció (mennyiségek együttes változása) önmagában nem igazol ok-okozati összefüggést. Annak, hogy egyszerre nőtt meg a kettő, lehet közös kiváltó oka is. Sőt, az is lehet, hogy pusztán véletlenül mozog együtt a kettő (bár ez esetben az utóbbit én is kevésbé tartom valószínűnek). Szóval ha valaki ezt írta neked:
"Válaszoló közli, hogy erre semmi szükség, HA okozna, az abból is látszódna, hogy X betegség új diagnózisainak száma az oltások után nőtt az előző évekhez képest, de nem nőtt!"
az jó nagy marhaságot mondott.
Van egy egészen kézenfekvő magyarázat az infarktusos esetek növekedésére: a COVID szövődményként okozhat szívkárosodást is.
Ez például megmagyarázza azt is, hogy miért volt magasabb már a 2020-as adat is, mint a 2019-es (a korábbi években csökkenő trend volt jellemző, ahogy az oldalról elérhető excel fájlból látható). Egyébként van olyan kutatás, ami szerint a szívelégtelenségben szenvedők háromszor nagyobb eséllyel halnak bele a SARS-CoV-2 fertőzésbe ha oltatlanok, mint ha be vannak oltva.
De ugyanígy okozhatta a szívinfarktus okozta halálesetek számának növekedését az ellátáts romlása is, hiszen a járvány alatt nagyon leterhelt volt az egészségügy.
Természetesen az sem kizárt, hogy az oltások is hozzájárultak az infarktusos esetek számának a növekedéséhez. (Azt tudjuk, hogy az RNS oltások nagyo kis eséllyel okozhatnak szívizom és szívburok gyulladást, főleg tinédszer fiúk körében.) De önmagában az általad hozott adatok nem bizonyítják ezt.
"Ha korosztályonként néznénk még sokkal nagyobb lenne a különbség, mivel az idősebb korosztályokban, jóval nagyobb mértékben nőtt, tehát összesítve a "fiatalabbak" (kevésbé oltottak, egyébként is alacsonyabb számban érintettek) torzítják, de még is látható különbség."
Ez még abszolút számokat tekintve sem igaz (a 75 és 79 közötti korosztályban például pont csökkent a szívinfarktus halálozások száma 2021-ben 2020-hoz képest), de százalékosan meg pláne nem. Arányaiban jobban nőtt az infarktusos halálozások száma a fiatalabb korosztályokban az idősebbekhez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!