Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mitől ilyen gazdagok a nyugati...

Mitől ilyen gazdagok a nyugati országok?

Figyelt kérdés
2010. szept. 19. 10:54
 1/8 anonim ***** válasza:
A legtöbb azért, mert egyszer mákjuk volt a történelemben (vagy nem mák, de jó helyzetben voltak) és az megadta a tőkét ahhoz, hogy jó helyzetben is maradjanak :) Pl. gyarmatosítás. Meg nem volt náluk szocializmus se :D
2010. szept. 19. 11:16
 2/8 anonim ***** válasza:

igen előttem szólónak igaza van

+ természeti adottságok

2010. szept. 19. 11:18
 3/8 anonim ***** válasza:

"+ természeti adottságok"

Jaja, pl. gyarmatosítani nem csoda, h Spanyolország, Portugália, UK, Franciaország meg Hollandia tudtak a legjobban :)

2010. szept. 19. 11:22
 4/8 anonim ***** válasza:
Azért a természeti adottságokat ki is kell használni. Kelet és dél felé is találni kiváló adottságokkal rendelkező országokat. Én azon az állásponton vagyok, hogy azért, mert jó vezetőket tudtak kifogni, akik az ország saját érdekeit nézték. Nem fogtak ki Dobzse László-féle királyokat.
2010. szept. 19. 11:33
 5/8 anonim ***** válasza:

Persze, a jó vezető is fontos, de nálunk is, meg máshol is voltak jó, vagy kevésbé jó vezetők. De abban igazad van h több tényező is számít. A természeti adottság ad egy alap "lehetőségeket", de h azt mennyire használják ki, az sokmindenen múlik (pl. a jó vezetőn). Mondjuk sztem Németországon lehet a legjobban látni a jó vezető hatásait, mert ha Bismarck anno nem szedi ráncba a különálló német tartományokat, sztem ma is sokkal visszább lennének. Bár lehet akkor megúsztuk volna a két világháborút :) Vagy mondjuk Washington nélkül is lehet teljesen máshogy nézne ki a mai USA, még ha valahogy máshogy sikerül lerázniuk a briteket a nyakukról, akkor is.

Meg persze a rossz vezetők is "fontosak". Hiába voltak a maják, a khmerek, a törökök, arabok, egyiptomiak stb. a korukban szinte a legfejlettebb államok, nagyon jó vezetőkkel, ha utána jött egy-két rossz, aki szétcseszte az egészet.

Meg persze az államok egymásra hatásai is nagyon fontosak.

2010. szept. 19. 11:51
 6/8 anonim ***** válasza:

Ki mondta neked, hogy gazdagok.

Lementél már valaha New York alá a csatornarendszerbe?

Ott majd meglátnád, hogy az USA a legszegényebb államok egyike.

Gazdag ország Magyarország volt 90-ig, de az nem tetszett.

2010. szept. 19. 11:58
 7/8 anonim válasza:

09-19 11:58-nak:

Te is ki..alhatod akár Biszku hátsóját is.

2010. szept. 26. 05:56
 8/8 anonim válasza:

A nyugat gazdagsága egyenesen arányos a kelet szegénységével.

De ez országon belül is metalálható.

Ha valahol sok a betevő, azt valahonnan el kellett orozni...

2010. szept. 27. 09:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!