Elképzelhetőnek tartod mondjuk, hogy 1000, vagy nem tudom mennyi éven belül a magyar nyelv megfog szűnni? Vagy nem csak a magyar, hanem mondjuk más "kisebb országok" nyelvei? és mondjuk csak az angol marad?
"Utolsó csak azt felejted el, hogy nyelvében gondolkodik minden ember. Az, hogy te a fejedben magyar nyelven gondolkodsz, alapvetően határozza meg a gondolkodásodat."
Nem értem mi a bajod? Mindenkinek van véleménye! Ez az enyém. Különben is mit bizonyít az, hogy nyelvében gondolkodik minden ember? Az, hogy kőbe van vésve minden, mert a te nacionalista, idilli, rózsaszín kis világodban az nem fordulhat elő, hogy eltűnik a nyelvünk? Miben zavarta ez a hawaiakat? Rosszabbak lettek, hogy elangolosodtak? Vagy ott vannak a franciák, előtte ők voltak a gallok; a rómaiak leigázták őket, a nyelvük eltűnt, de mint a főnix a hamvaiból egy ilyen "kis leigázott" népből lett a 20. század egyik legnagyobb gyarmattartója. A nyelv semmit nem jelent, csak egy eszköz a kommunikációra.
Én írtam az első választ is, így láthatod, hogy korántsem gondolom, hogy nem tűnhet el a nyelvünk, és igen sokatmondó, hogy egyből nacionalista idillt láttál bele a mondandómba. Mondhatnám úgy is, hogy indokolatlanul frusztrált vagy.
Nem fogod fel a jelentőségét ennek, jól van. A véleményedhez jogod van, senki nem mondta, hogy nincs. Ettől én még felhívhatom a figyelmed dolgokra, nem kell hisztivel reagálni.
"Én írtam az első választ is, így láthatod, hogy korántsem gondolom, hogy nem tűnhet el a nyelvünk, és igen sokatmondó, hogy egyből nacionalista idillt láttál bele a mondandómba. Mondhatnám úgy is, hogy indokolatlanul frusztrált vagy.
Nem fogod fel a jelentőségét ennek, jól van. A véleményedhez jogod van, senki nem mondta, hogy nincs. Ettől én még felhívhatom a figyelmed dolgokra, nem kell hisztivel reagálni."
Elnézést, csak azt gondoltam, hogy te is a NAGYMAGYARSZIRIUSZ szittya táborba tartozol. De a "nyelv meghatározza a gondolkodást" mire értetted? Ennek szerintem nincs jelentősége abban, hogy egy nyelv eltűnik-e vagy sem.
sziasztok!
Habár nem vagyok szakértő sőt pusztán mezei ember szeretném megosztani veletek a véleményemet.
Szeretem a magyar nyelvet s azt hiszem nayon is sokat köszönhetünk neki. Igaza van annak a kommentelőnek aki azt írta az hogy mayarul gondolkodsz a fejedben alapvetően határoz meg. gondoljatok csak bele hogy pusztán azzal hogy ragokat teszel a szavak mőgé és nem prepoziciükat mint pl az anol mennyivel másabb kilátásban látod a szavakat és az egész mondatot. A nyelv bonyolultsága adja a gondolkodásunk bonyolultságát is s ezért is lehet hogy sok olyan dolog ami pl az agolszász területeken bele illik a gondolkodásba nálukn nem működik.
Egyszerű példa a humor. Szerintem angolul közel sem lehet olyan szójátékokat űzni mint magyarul egyszerűen alkalmatla rá mert sokkalta funkcionalistább mint a magyar nyelv. Amellett nem tudom hallottatok e már német vagy angol vicceket. Hát nem kell mondjam a mi humorunknak csapnivalóak. No persze ízlések és pofonok.
AMellett lehetségs hogy eltűnik a nyel a mai formájában bár ha azt nézem a nyelvészek azt mondják hogy csoda hogy a nyelvünk ilyen jól konzerválódott hiszen pl az angolok angol-óangol szótárakat is gyártanak, és a tájszólásokat sem nagyon értik országon belűl míg a határokon belűl s túl is azon, a magyar nyelv többnyire egységes maradt.
Szóval annyira nem féltem a nyelvet de ény hogy 10 12- millió ember beszéli csak mígy pl a kíait egymilliárd felett. Szóval ha más nem márcsak amarabb fogyunk el mint ők s így a nyelv elvész. :S VIszont a szóelszáll az írás marad : az irodalom majd gondoskodik róla hogy azért egykét dolog fennt maradjon belőle évszázadok múltán is.
A magam részéről drukkolok neki !! hajrá magyar nyelv.
Ui: természetesen azért nem áratana ha a magyar emberek is megtanulnák használni a saját nyelvüket és nem pongyolásítanák el és kevernék be angol vagy német szavakkal meg egyéb szókorcsosulásokkal.
Könnyen elképzelhető: már te is, aki elég jól beszélsz magyarul, újmagyar elemeket szősz bele (lásd: "megfog szűnni", "és" mint mondatkezdés).
Mennyien vannak azok, akik már csak gagyognak magyarul... akár 2-3 nemzedék alatt el is tűnhet így a nyelv. Talán a külföldi magyarok őrzik még egy ideig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!