Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Amikor dokkol egy ürhajó pl...

Amikor dokkol egy ürhajó pl az ISS-en azt látja a személyzet rendes kameraképen is, vagy valamiféle számitógép "animáció" jelzi azt, hogy mi történik és mi van előttük?

Figyelt kérdés
Üdv, merthogy előre a dokkoló szerkezetre gondolom nem látnak ki, de mutatja nekik kamera élőképen, ha közelednek a dokkoló ponthoz? Vagy valamilyen számitógépes grafika jelzi, hogy milyen közel van a dokkoló pont? (nem értek, hozzá nem tudom mi a neve). Tehát, hogy megy ez a szojuzokon, SpaceX Dragon 2ön és hasonló ürhajókon? köszi
2022. máj. 26. 17:14
1 2
 1/11 A nagy Levin ***** válasza:
100%

Itt látható egy dokkolás:

https://www.youtube.com/watch?v=ehvDdLDtyWc&ab_channel=Video..

3:22-nél és 4:03- nál látható az űrhajósok által "használt kép.

2022. máj. 26. 17:43
 2/11 A kérdező kommentje:
köszi
2022. máj. 26. 18:13
 3/11 A kérdező kommentje:
Egyes köszi ahogy látom ez rendes kamera kép, gondolom a szojuzokon is igy van.
2022. máj. 26. 18:20
 4/11 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Még annyit hozzá, hogy a Boeing Starliner is, de már a Soyuzok is teljesen automatikusan dokkolnak. Valami (ha jól emlékszem) 1 km-ről megtalálják a dokkoló nyílást és teljesen automatikusan oda is vezetik az űrhajót és dokkolnak. A személyzet csak ellenőrzi az egészet.
2022. máj. 26. 18:27
 5/11 A kérdező kommentje:
4s úgy tudom a Szojuz már sokkal jobban az automatikára támaszkodik, mint a nyugati társai, kb mint az amcsi üreszközök.
2022. máj. 26. 18:40
 6/11 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Mindegyik tud automatikusan dokkolni és inkább használják ezt a funkciót, mert nagyon kényes művelet. Ezek a szerkezetek nagyon nagy tömegűek és egy rossz dokkolás nagy kárt okozhat. Részben ezért is hajtják végre annyira lassan. Biztos láttál már youtubeon nagy hajókat ütközni, azok is lassan haladnak, de rombolnak mégis, mert nagy a tömegük és a tehetetlenségük. Az automatika ma már fontosabb és a kézi a szükséghelyzeti irányítás.
2022. máj. 26. 22:23
 7/11 A kérdező kommentje:
Igy értem köszi. Igen láttam már olyat mikor a partnak szép lassan neki ment 1 nagy áruszállitós vagy ilyesmi hajó és kb mindent letarolt.
2022. máj. 27. 09:47
 8/11 anonim ***** válasza:
Az amerikai és a szovjet űrprogram között alapvető eltérés volt, hogy a szovjetek az embert rakománynak, míg az amerikaiak pilótának tekintették. Ez a Space Suttle és a Burán között is tetten érhető. A Burán tudott egy kört személyzet nélkül repülni (Arról nem a technika tehet, hogy a SZU szétesett).
2022. jún. 4. 15:56
 9/11 A kérdező kommentje:
8 köszi, ez még ma is igy van?
2022. jún. 5. 09:38
 10/11 anonim ***** válasza:

Nem tudom.

Az Amerikaiaknál most sok rendszer működik. A New Sepherd biztos, hogy automata.

A Szojuzt vezetheti a személyzet és lehet távirányítani is.

Ma már biztos, hogy árnyaltabb a helyzet

2022. jún. 5. 10:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!