Hogy is van? Általánsok, Közép, Főiskola vagy Egyetem?
Felsőoktatási intézmény jön, ha továbbtanulsz.
Az ugyanúgy lehet főiskola, vagy egyetem, mint ahogy a középiskola is lehet gimnázium, szakközépiskola, vagy szakiskola.
A főiskola alacsonyabb szintű oktatást nyújt. Pl. jogi főiskolai végzettséggel max. jogi asszisztens lehetsz, ha viszont az ELTE jogi karán végzel, akkor ügyvéd, vagy jogász is.
Orvosiból mondjuk azt hiszem nincs főiskola. Ha orvos akarsz lenni, akkor szépen be kell majd adnod a jelentkezésedet a SOTÉ-ra.
A főiskoláknak meg egyetemeknek már inkább csak a neve az, mert az új képzési rendszer osztja be azt, ami régen a fősuli és egyetem között volt, sőt, amikor én kezdtem, akkor még nem volt bolognai rendszer, de már különbség se volt a főiskola-egyetem között, az volt az átmenet a régi és új "időszámítás" között.
Viszont az orvosira egyetem kell, orvosin csak egyetem van, ott nem osztották meg, mert teljesen más jellegű a képzés.
Nem gyengébb egy főiskola egy egyetemnél, ha már valaki felvetette, inkább az volt a régi rendszer lényege, hogy a főiskola gyakorlatibb képzést adott inkább (mint ma pl. egy OKJ), az egyetem pedig inkább elméletit. Tehát pl. műszaki téren aki mondjuk kutatni akart, az egyetemre ment, aki gyártani inkább, az főiskolára ment. Viszont mindkét tudásra szükség van egy cég esetében például, mert van, aki kitalálja, és van, aki megcsinálja, hiába talál ki valaki valamit, ha nincs, aki megcsinálja, vagy hiába csinálna meg valaki valamit, ha nincs, aki korszerűsítsen, lemaradnak.
Kérdező, ha orvos szeretnél lenni, mindenképp orvosi egyetemre kell menned. Ahogy már előttem is írták, az orvosi képzés osztatlan. Az általános orvosi elvégzése alapesetben (ha nem csúszol semmilyen tárgyból) 6 év.
(És utána még rezidensképzésben kell részt venned, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!