Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Vannak-e jellemzői a reál és...

Vannak-e jellemzői a reál és humán gondolkodásmódoknak? Egyáltalán létezik-e ilyesmi?

Figyelt kérdés

Arra vagyok kíváncsi, hogy mi a különbség gondolkodásukban a két "oldalnak". Valaki, akinek a számok világa (és az ehhez kapcsolatos dolgok) mennyiben tér el attól, akinek a nyelvi érzéke jó például. Az is érdekel mitől függ, hogy valakinek jó a szövegértése, vagy az logikája például.

Ha valaki csak jó cikket talál a témában, azt is köszönöm!:)

2022. márc. 1. 01:02
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha van két oldal egyáltalán. Engem pl érdekel a történelem és a matematika is, bár nem mondanám, hogy olyan nagyon jó vagyok bármelyikben.
2022. márc. 1. 01:34
 2/6 Szabi15 válasza:
100%
Nem vennék rá mérget, csak most belém állt a gondolat, hogy lehet-e vajon olyan összefüggés, hogy a reál emberek feladat orientáltak, még a humán emberek kapcsolat orientáltak. (Persze nincs olyan hogy reál meg humán ember, csak hogy melyik felé húz inkább)
2022. márc. 1. 04:32
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Valahol szerintem összeér a kettő (értsd alatta: ha értelmesen, magas színvonalon szeretne valaki dolgozni, nem kerülheti meg, hogy következetesen és ellentmondásmentesen - vagyis alapvetően a matematikai logika szabályai szerint - építse fel a gondolatait). Matek szakon volt filozófushallgató köztünk vendéghallgatóként (nem véletlenül), a pszichológiában is egyre inkább az a tendencia, hogy személyiségmodelleket alkotnak, amit statisztikai módszerekkel alapoznak meg, illetve a szociológusok közül került ki az első data scientistek jó része.

Az talán a legfeltűnőbb különbség a humán és reál területek között, hogy előbbinél középszerű emberek tovább elevickélnek, mint reál vonalon. Ennek az az oka, hogy jobban tűrik a szubjektivitást, és egy bizonyos szintig inkább csak tárolni, nem rendszerezni kell az információkat. Igazán magas szinten ez már nem így van. Intelligencia nélkül nagyot alkotni semmilyen szellemi munkában nem lehet.

2022. márc. 1. 09:13
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezt legjobban a teológus és a geológus különbségén lehet megmutatni.

Tudod: ég és föld!

2022. márc. 1. 12:14
 5/6 anonim ***** válasza:
49%
szerintem nem letezik ilyen
2022. márc. 1. 13:00
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Igen. Reálos megközelítés azokhoz a rendszerekhez passzol, ahol a "száraz" logika, gépies működés érvényesül. Csődöt mond pl. egy óvodáscsoportnál, ahol az emberi oldal, érzelmek, kapcsolatok kezelése kerül előtérbe.

De amúgy jó néhány problémakörben mindkét megközelítés eredményes lehet. Én reálos vagyok, de mindig is jó voltam idegen nyelvekből (ezen belül a hasonló szinten álló emberekhez képest szuper jól ment a nyelvtani szabályszerűségek felismerése és alkalmazása, viszont lassan állt rá az agyam a szótanulásra, a kifejezések jelentésére és használatára, a szövegkohéziót biztosító elemekre)

Egyébként jó néhány probléma és megközelítés nem osztható be egyikhez sem (nem véletlen születtek összetett intelligenciamodellek).

2022. márc. 1. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!