Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mióta létezik az a szó, hogy...

Mióta létezik az a szó, hogy "oltakozik"?

Figyelt kérdés
A Covid előtt soha nem hallottam.

2021. dec. 5. 00:55
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

[link]

"..Pedig mint Balázs Géza nyelvész több helyen leírta, a magyar nyelvtan szóképzési szabályai felől közelítve az oltakozik teljesen rendben van."

"A legkorábbi forrás több mint százéves: a Sárospataki Lapok 1892/3. számában bukkant fel a szó, kertészeti jelentéssel, ugyanakkor átvitt értelemben"

"1929-ből már orvosi szlengre is találni példát, az Uj Idők 1929/22. számában az Amit mindenkinek tudnia kell a himlőoltásról című cikk szerzője magyarázza el, hogy egynél többször kell beadatni a himlőoltást"

2021. dec. 5. 01:25
 2/21 anonim ***** válasza:
80%

Azt nem tudom, de én azt is utálom amikor azt mondják, hogy felveszi az oltás, x ember vette fel a harmadik oltás stb.

Felvenni egy ruhát szoktam vagy egy kiskanalat ha leesett az asztalról nem egy szurit.

2021. dec. 5. 07:00
 3/21 anonim ***** válasza:
21%
Ez ilyen vallásos maszlag, miszerint nem te vagy a saját sorsodnak az irányítója, hanem valami felsőbb hatalomnak engedelmeskedsz. Lássuk be ez nincs messze a magyar lélektől, ami mindig az urát várja, hogy szolgálhassa.
2021. dec. 5. 07:49
 4/21 anonim ***** válasza:
50%

Nekem a “leszavaz” szoval van bajom.

Eredetileg ugye azt jelenti hogy negativan szavaz egy ugyben, nem ert vele egyet.

Most meg a bena tanukatlan cikkirocskak arra hasznaljak hogy “leadta a voksàt” vagyis szavazott

2021. dec. 5. 07:51
 5/21 anonim ***** válasza:
100%
leszül leszületik
2021. dec. 5. 07:56
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

2 szerintem mindkettő hülyén hangzik. Miért nem helyes az, hogy “beoltatja magát”?

Egyébként nekem meg a “temetkezés” szó fura.

Még senkit sem láttam, hogy maga ment volna a vállalkozóhoz, hogy “kérem temessenek el”.

Mindig a rokonok intézik a dolgot.

2021. dec. 5. 08:04
 7/21 anonim ***** válasza:
86%
Én nem vagyok benne biztos, hogy ilyen nem történt még:)
2021. dec. 5. 08:07
 8/21 A kérdező kommentje:
Igen, 2, de szerintem az "oltakozási kedv" is egy hülye kifejezés. Ha valaki oltásra megy, nyilván nem azok az intenciók vezérlik, mint amikor moziba, színházba, diszkóba, könyvtárba, kiállításra vagy kocsmába megy. Bár a kevés imént felsoroltak közül is embere válogatja, hogy kinek mi a szórakoztató vagy melyikre van igénye.
2021. dec. 5. 10:46
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

A járvány előtt azért nem hallottad, mert nem volt használatban, nem volt ok a használatára.

Megfelel a nyelvtani szabálynak a képzése, esetleg rácsodálkoznak, de mindenki érti.

A szórakozás - szórakozik, ugyanaz a szóképzés, mint az oltás - oltakozik esetlében, és lehetne még példákat sorolni rá.

Hozzáteszem, én sem használom az oltakozni kifejezést, de az attól még nyelvtanilag helyes, és első hallásra is gondolkodás nélkül megérthető.

2021. dec. 5. 10:55
 10/21 anonim ***** válasza:
72%

Azért a nyelv kicsit árnyaltabb. Ha pusztán azért, mert valami egy szóképzési szabálynak megfelel, helyes is, akkor nem lenne annyi kivétel. A kivételek arra vannak, hogy olyan új helyzet áll elő, amelyre a megszokott formula nem helyes.

Ma egyébként adott téma véleményvezérei gyakran tesznek hibás kijelentéseket egyfajta igénytelenségből, megszokásból, vagy mert nem látják értelmét az árnyalásnak (például a közeg miatt).

Lehetséges, hogy az "oltakozik" megfelel a "szórakozik" képzésének. Azonban van lényeges jelentéstani, a folyamatra, sőt céljára vonatkozó különbség. Ha hasonlóan képzünk, az lényegében megfelel az összemosásnak, túlegyszerűsítésnek, vagyis gyengül a formagazdagság, ezáltal az árnyalási képesség. Végső soron a megértés. Így születnek a végeláthatatlan viták.

Nem kell mindig "véleményvezérek" állításait elfogadni. Érdemes kicsit gondolkodni, elemezni, értelmezni. Az agy hajlamos a kellemesnek (megszokottnak) tűnő asszociációs elfogadásra. És így születnek megváltoztathatatlan téveszmék.

Valóban ilyen a már bevett temetkezés, a "leszavaz" esetén azonban azt is figyelembe érdemes venni, sok azonos alakú, más jelentésű szavunk van. Itt a "le" igekötő két értelemben is használható, valami tagadása és valami befejezése. Például "lemond" jelentheti, hogy eddig volt valami elképzelése, azonban már nincs. Ezt tekinthetjük a korábbiak megtagadásának is és egy állapot (cselekvés) befejezésének is.

Az első válaszhoz annyit, hogy a "kertészkedés" egy tevékenység folyamatos cselekvése, ami szinkronban van a gyakorító képző eredeti céljával. A néhány alkalommal szükséges dolog azonban radikálisan más, pusztán formális okból (gyakorítás) nem szerencsés alkalmazni.

Az a benyomásom, ez a jelenség akkor szaporodik meg, ha társadalmi életviteli nehézségek miatt csökken az igényesség, mert nő a megélhetésre fordítandó energia (ami egy konkrét embernél véges). Megérne egy misét egy összahasonlító vizsgálat.

2021. dec. 5. 11:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!