Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mióta létezik az a szó, hogy...

Mióta létezik az a szó, hogy "oltakozik"?

Figyelt kérdés
A Covid előtt soha nem hallottam.

2021. dec. 5. 00:55
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Sárospatakon lakom:D

2021. dec. 5. 17:22
 12/21 Senior Séf ***** válasza:
100%
Mióta létezik az a szó, hogy Nyunyóka?
2021. dec. 5. 17:29
 13/21 anonim ***** válasza:
Én meg nagyszombaton bérmálkozni fogok (attól még, hogy püspök fogja kiszolgáltatni). Azaz felveszem a bérmálás szentségét.
2021. dec. 5. 21:30
 14/21 anonim ***** válasza:
60%

Töröl - törölközik, fésül - fésülködik, fotóz - fotózkodik, ereszt - ereszkedik, olt - oltakozik... Egyfajta passzív vagy visszaható alak. Nekem nincs vele bajom, bár ilyen alapon: vizsgál - vizsgálódik/vizsgálkozik (valaki vizsgálja őt), hív - hivatkozik... :) Persze a logika és az idők során kialakult jelentés az két dolog. Emiatt fura kicsit, mert ritkán használatos.

Lehetne még a tisztít - tisztul mintájára: oltul. :)))

2021. dec. 6. 17:57
 15/21 anonim ***** válasza:

#14#

A vizsgálödik használatban lévő szó, bár nem gyakori.

Nem önmagát vizsgálja, hanem a környezetét figyeli, fürkészi, keres valamit.

A vizsgálkodik kifejezést még sosem hallottam, arról inkább a vizsga (tanulmanyi beszámoló) jutna eszembe elsőre, de persze a szövegkörnyezet is befolyásolö.

A képzés egyébként logikailag a gazda - gazdálkodik mintájára szabályos, csak ez egy másik szó, nem mindegy, hogy vizsgál, vagy vizsga.

2021. dec. 6. 18:25
 16/21 anonim ***** válasza:

"Nem önmagát vizsgálja, hanem a környezetét figyeli, fürkészi, keres valamit."

Igen, ezért is tettem szmájlit és utaltam a kialakult jelentésre, ami más, mint amit a többi szó logikája sugallna. :)

"vizsgálkodik kifejezést még sosem hallottam"

Én sem, ezt csak a logikát követve poénos példának szántam. Olyan (létező vagy kreált) példákat kerestem, amikor valaki csinál valamit, amit önmagán is csinálhat, illetve mások csinálhatnak vele. (Az olt - oltakozik mintájára.)

Egyébként a kérdés elvezethet minket az ikes igékhez, mint visszaható/szenvedő szerkezethez.

"Régen, az ősmagyar korban (i. e. 1000 – i. sz. 896) az ikes ragozás a visszaható igék ragozása (és a szenvedő) volt. Itt az olyanokra kell gondolni, mint például emelkedik, születik, bocsátkozik. Ez a funkció már az ősmagyar kor végén elkezdett bővülni. Továbbá egy olyan jelenség is megfigyelhető volt, hogy az ikes igék alakjai általános alanyra mutattak, illetve csak olyan mondatokban lehettek állítmányok, amelyekben a cselekvő nincsen jelölve (pl. esik). Ezt követően vált az ikes ragozás a tárgyatlan igék kifejezőjévé (terjedt át analógiásan), mivel a visszaható és a szenvedő ige is tárgyatlan."

[link]

2021. dec. 6. 20:22
 17/21 anonim ***** válasza:

Tényleg kitalálhattak volna a oltakozás, a felvétel, és az eloltás helyett valami kevésbbé zavarót.

Oltakozás, olyan mint valami imádkozás.

A felvétel meg, olyan röhejesen modoros.

Az eloltás, meg vicces. Kigyulladt ?

2021. dec. 6. 20:58
 18/21 anonim ***** válasza:
"eloltás" - Ezt még nem is hallottam. Ez mit jelent ebben a szövegkörnyezetben?
2021. dec. 6. 21:02
 19/21 anonim ***** válasza:

Müller Cecília szokta mondogatni, mikor sorolja az adatokat. Ilyeneket szokott mondani például, hogy:

"Ezen a hétvégén eloltotunk 22 ezer fájzer vakcinát".

eloltás = beadás , elhasználás :))))

2021. dec. 7. 02:24
 20/21 anonim ***** válasza:
57%
#14! nem lehetne oltul. De ha ötleteket adsz, lesz. E példák a nemtudás és igénytelenség mintapéldái. De nem a hétköznapi ember hibája, ő ritkán "alkot", ő csak használja. Többnyire olyanoktól veszi, akik kevélyen állítják önmaguk magas kulturáltságát. Az lehet. De nem párosul igényességgel.
2021. dec. 7. 10:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!