Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Fogászaton érzéstelenítőt...

Fogászaton érzéstelenítőt kaptam ma 12:30 kor. Ha ma este 21:30 körül iszok két felest akkor abból lehet nagy baj?

Figyelt kérdés
Sajnos ha este nem tudok inni akkor borzasztóan ideges vagyok és az egekben a vérnyomásom. Tudom, hogy ez nem jó. De ez van.
2022. febr. 14. 17:16
 1/5 anonim ***** válasza:
47%
A többi fogad is tönkre fog menni ha továbbra is inni fogsz.
2022. febr. 14. 17:53
 2/5 anonim ***** válasza:
59%

"Sajnos ha este nem tudok inni akkor borzasztóan ideges vagyok [...]"

Ez minimum alkoholizmusnak hangzik, amivel egy szakembert kellene felkeresni, vagy rögtön "elvonóra" menni. Az alkohol egyébként sem az egészséges fogazat alappillére, szóval két légy lenne leütve egy csapásra.

"[...] és az egekben a vérnyomásom."

Ez meg kezeletlen hipertóniának hangzik, amire létezik ha kettő nem is, de legalább egy millió készítmény. Az alkohol az erek tágításával csökkent a vérnyomáson, de ennél valószínűleg jobb választás egy háziorvos által felírt vérnyomás-csökkentő.

"De ez van."

Oh, bocsánat. Én azt hittem, már a 21. században élünk, ahol létezik a modern medicina fogalma és rengeteg betegség fejlődése legalább megállítható vagy lassítható, nem beszélve a mentális betegségek kezelésének előrehaladtáról.

Mellesleg nem tudni, hogy milyen mértékű beavatkozás volt. Egy sima töméshez használt érzéstelenítés általában 4 óra után teljesen elveszti a hatását. Feltehető, hogy kétszer ennyi után a metabolizmusa már javarészt megtörtént.

2022. febr. 14. 19:39
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
A világon semmi.
2022. febr. 14. 20:21
 4/5 anonim ***** válasza:

Semmi baj nem lesz. Mármint az érzéstelenítő miatt, lehet rá inni.

Eszembe jutott erről most ez: [link]

#1: Az alkohol nem teszi tönkre a fogakat. Sőt, tisztító hatása is van, ha az ember öblöget vele (lásd: szájvíz).

2022. febr. 14. 20:25
 5/5 anonim ***** válasza:
55%

@4 (20:25)

@2 (19:39) vagyok. Ugyan nem nekem szólt a válasz, mégis szeretnék rá reflektálni.

"Eszembe jutott erről most ez: [link] "

Ez nagyon jó :D

"Semmi baj nem lesz. Mármint az érzéstelenítő miatt, lehet rá inni."

Ezt így nem lehet kijelenti (vagy tévesen éppen ki lehet). Manapság az általános beavatkozásokhoz (pl. tömés) lidokain érzéstelenítőt használnak. Az egyik előnye, hogy hosszú hatásidővel rendelkezik (~100 perc), ami abból adódik, hogy szimplán a máj képes metabolizálni. Erre alkoholt fogyasztva a máj túlterheltté válhat, ami májkárosodáshoz vezet.

Én pontosan ebből az indokból inkább az eltelt időt firtattam. Az érzéstelenítők hatását is napra szokás megadni (pl. 20 ml v. 10 ampulla dózis/nap lidokain esetén) pontosan azért, mert ezzel lehet jellemezni az ürülés idejét.

"#1: Az alkohol nem teszi tönkre a fogakat. Sőt, tisztító hatása is van, ha az ember öblöget vele (lásd: szájvíz)."

Na, ez viszont totál hülyeség. Elsősorban az alkohol bizonyítottan növeli a parodontitis (=fogágygyulladás) kialakulásának esélyét, amely visszafordíthatatlan károkat okoz a szájüregben (lásd: fogak elvesztése). [1]

Emellett a magas koncentrációjú alkohol (már a szájvíz is ide tartozhat) fokozza a szájüregi daganatok kockázatát. [2]

Pontosan ezért is manapság már ritkán tartalmaznak alkoholt a szájvizek. Egyébként sincs szükség szájvízre (a fogmosást semmilyen szinten nem helyettesíti), de ha már létszükséglet, akkor legyen alkoholmentes.

Amit ugyan nem tudok forrással alátámasztani, pusztán a saját spekulációm, hogy az alkoholfogyasztás a már meglévő cariest (lyuk a fogon) képes lehet tovább mélyíteni. Lévén ezt a felületet már nem védi zománc, ezért a dentin (ami fehérjéket is tartalmaz) irreverzibilisen károsodik alkohol hatására.

Hitetlenkedőknek:

[1] J. Bánóczy, Ny. Ida: Preventív fogászat. Budapest, 2009. Medicina Kiadó.

[2] A. Zalatnai: Gyakorlati patológia. Budapest, 2014. Semmelweis Kiadó.

2022. febr. 14. 21:27

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!