Mi a magyarázata annak, hogy a papírlapot a meleg kés (45-50°C-os lehet) érezhetően könnyebben vágja el?
Sima élű, nem recés késről van szó.
(És pont erről jutott eszembe, hogy miért van az, hogy a kenyeret jobb recés késsel vágni, mint sima késsel? Lehet, hogy ez egy új kérdést igényel.)
Próbáld ki pontosan úgy, ahogy leírtam! Nem 10%. Teljesen érezhető a különbség.
Vézna karomat nem edzettem meg 3-5 nap alatt a semmittevéssel, főleg nem úgy húzhatnám nagyobb erővel (észrevétel nélkül), hogy hidegérzetem van, mert ekkor az izmok sem úgy működnek.
Igen elcsodálkoztam a jelenségen, mert annyira érezhető, hogy itt nem "10%-kal nagyobb sebességgel húztad a kést" és hasonlókról van szó, ezért is tettem fel itt a kérdést.
50-60°C-os késről beszélünk. Nem gondolom, hogy ez a hőmérséklet nagy mértékben roncsolná a papírt.
Helyesbítelek: nagyobb felületen vág a kenyérbe.
...a szálirány - megértettem.
A papírnak van egy optimális nedvességtartalma, melynél mechanikailag a legszívósabb. A meleg kés kiszárítja a papírt. A csökkentett nedvességtartalmú papír más mechanikai tulajdonságokkal bír - gyengébb, jobban törik, szétcsúsznak a rostok.
Már sok száz éve tudták, hogy a növényi rostokból font kötél nedvesen teherbíróbb. A kötél régen is költséges eszköznek számított, tehát nem állt rendelkezésre korlátlan mennyiségben. Ezért a nehéz terhek mozgatásakor ha aggódtak a teherbírást illetően, megnedvesítették a köteleket a munka kritikus fázisában.
Ezt jó tudni 8-as, köszönöm!
Viszont irreálisnak vélem, hogy azalatt a mondjuk 0,01 mp alatt olyan mértékben kiszárítja mindig a következendő 1mm-t, hogy (elméletben) annak nedvességtartalmának távozása a vágás mentén akár csak egy picit is mérhető mértékben párologjon el.
A papírlapot előtte nem tettem meleg helyre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!