Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a magyarázata annak, hogy...

Mi a magyarázata annak, hogy a papírlapot a meleg kés (45-50°C-os lehet) érezhetően könnyebben vágja el?

Figyelt kérdés
2-3 db 80g/m^2 lapot szoktam félbe hajtani és azt elvágni ((a papírlaphoz képest 45°-os szögben - ezt találtam ugyanis a legkönnyebbnek)) ugyanazzal a késsel. Most azonban felmelegítettem, mivelhogy az egész fém és megfogva hidegnek éreztem (mozgás hiányában hidegérzetem van). Annyira megdöbbentem, hogy milyen könnyen tudtam elvágni a papírlapot.

#kés #penge #papírvágás #papír vágás
2021. dec. 18. 12:42
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Sima élű, nem recés késről van szó.

(És pont erről jutott eszembe, hogy miért van az, hogy a kenyeret jobb recés késsel vágni, mint sima késsel? Lehet, hogy ez egy új kérdést igényel.)

2021. dec. 18. 12:48
 2/11 anonim ***** válasza:
Az teljesen irreális elképzelés, hogy most 10%-kal nagyobb erővel, és/vagy 10%-kal nagyobb sebességgel húztad a kést? :D
2021. dec. 18. 14:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:

Próbáld ki pontosan úgy, ahogy leírtam! Nem 10%. Teljesen érezhető a különbség.

Vézna karomat nem edzettem meg 3-5 nap alatt a semmittevéssel, főleg nem úgy húzhatnám nagyobb erővel (észrevétel nélkül), hogy hidegérzetem van, mert ekkor az izmok sem úgy működnek.

Igen elcsodálkoztam a jelenségen, mert annyira érezhető, hogy itt nem "10%-kal nagyobb sebességgel húztad a kést" és hasonlókról van szó, ezért is tettem fel itt a kérdést.

2021. dec. 18. 18:17
 4/11 A kérdező kommentje:
3 papírlapnál jelentősen érezhető a különbség. És rendesen melegítsd át a kést, ne 1 percig (bár lehet, hogy még annyi idő is elég, mert jól vezeti a hőt a fémek többsége)!
2021. dec. 18. 18:21
 5/11 anonim ***** válasza:
A hő roncsolja a papírt. A recés kés meg szélesebben vág bele a kenyérbe, ami egy rostos valami, ezért jobb minden oldalról vágni.
2021. dec. 18. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:

50-60°C-os késről beszélünk. Nem gondolom, hogy ez a hőmérséklet nagy mértékben roncsolná a papírt.


Helyesbítelek: nagyobb felületen vág a kenyérbe.


...a szálirány - megértettem.

2021. dec. 23. 14:59
 7/11 anonim ***** válasza:
Mert lehet hogy a hő hatására még a paper
2022. jan. 1. 12:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

A papírnak van egy optimális nedvességtartalma, melynél mechanikailag a legszívósabb. A meleg kés kiszárítja a papírt. A csökkentett nedvességtartalmú papír más mechanikai tulajdonságokkal bír - gyengébb, jobban törik, szétcsúsznak a rostok.


Már sok száz éve tudták, hogy a növényi rostokból font kötél nedvesen teherbíróbb. A kötél régen is költséges eszköznek számított, tehát nem állt rendelkezésre korlátlan mennyiségben. Ezért a nehéz terhek mozgatásakor ha aggódtak a teherbírást illetően, megnedvesítették a köteleket a munka kritikus fázisában.

2022. jan. 10. 23:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:

Ezt jó tudni 8-as, köszönöm!

Viszont irreálisnak vélem, hogy azalatt a mondjuk 0,01 mp alatt olyan mértékben kiszárítja mindig a következendő 1mm-t, hogy (elméletben) annak nedvességtartalmának távozása a vágás mentén akár csak egy picit is mérhető mértékben párologjon el.

A papírlapot előtte nem tettem meleg helyre.

2022. jan. 11. 08:09
 10/11 anonim ***** válasza:
Ha a forró késpengét felfekteted a papírra, a másodperc tört része alatt vízvesztést okoz. Mérési eredmények nélkül pedig kár vitatkozni egy jelenségen - csak úgy látatlanban.
2022. jan. 11. 08:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!