Mivel magyarázható az a jelenség, hogy amikor lehelünk, meleg levegőt "fújunk ki", de amikor fújjuk pl. a levest, akkor hideg levegőt fújunk ki?
Mert a hideg/meleg relatív fogalmak. A 15 °C-os kinti levegő, az júliusban hideg, januárban meleg.
A kezed általában hidegebb, mint a kifújt levegő, melegnek érzed, melegíti a kezed.
A forró leves melegebb, mint a kifújt levegő, így az hűteni fogja (és pluszban hűti a fokozott párolgás is, ahogy a többiek is írták).
Amikor gyorsan fújod a levegőt, akkor a száddal szűk rést képezel, és amikor ezen a résen a lehelet áthalad, akkor utána kitágul, és emiatt csökken a hőmérséklete.
Ezzel együtt az is mind igaz, amit fentebb írtak. A leves gyorsabban hűl, mert segíted a párolgást. Azért is, mert a leves közelében lévő felmelegedett levegőt lefújod, és hidegebbre cserélődik, aminek újra fel kell melegednie.
Az is igaz, hogy a hőmérséklet érzékelése relatív, ugyanakkora hőmérsékletet a körülményektől függően lehet hidegnek és melegnek is érzékelni.
"a hőmérséklet érzékelése relatív, ugyanakkora hőmérsékletet a körülményektől függően lehet hidegnek és melegnek is érzékelni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!