A földről láthatóak a műholdak?
A rövid válasz: jóval több műhold látható, mint képzelnétek!
Kicsi részletesebben.
Természetesen nem azért láthatók, mert ki vannak világítva, hanem azért, mert a Nap fényét verik vissza.
Javaslom a [link] oldalt felkeresni, ahol nagyon sok mesterséges objektum pozíciója található a fényességi adatával együtt. Ezeknek jó része kozmikus szemét, pl. korábbi fellövések rakétáinak darabjai, de megtalálhatók a táblázatban a Hubble távcső láthatósági (HST)adatai is.
Az ISS (Nemzetközi Űrállomás) a legfényesebb, mivel ~360 km magasságban kering, és egyenletes fénnyel vonul át az égen. Szerintem a kérdező ezt láthatta. A fent említett oldalon külön ábra mutatja a pillanatnyi pozícióját.
A HST ~590 km magasan kb. olyan fényes, mint a Sarkcsillag (2,2 M). Jó tudni, hogy a szabadszemes láthatóság 6 magnitudó körül van (Minél nagyobb a szám, annál halványabb az égitest).
A repülők 10 km körüli magasságban közlekednek, és egyértelműen azonosíthatók a villogó irányfények miatt.
Aztán látni olyan objektumokat is, amelyek változó fényességűek. Ennek az az oka, hogy az illető objektum forog, így változik a visszaverő felület nagysága.
A távközlési, a Földdel együtt mozgó, un. geostacionárius műholdak valóban egy pont felett állónak látszanak, de olyan távolságban - kb 36000 km -, hogy szabad szemmel nem láthatók.
Holdfény nélküli éjszakán jó láthatóság esetén jó pár égi vándort lehet megfigyelni.
Jó vadászatot!
DeeDee
Akkor én az Űrállomást szoktam látni? Volt egy-két nyári éjszaka, amikor nem tudtam aludni és ilyenkor szívesen nézem a csillagokat.. egyszer viszont figyelmes lettem egy erős fényű, először egyenletes tempóban haladó, majd egy helyben megálló objektumra. Ez körülbelül hajnali 1 vagy fél 2 körül volt. Néztem egy ideig, aztán észrevettem, hogy néha megmozdult :O kicsit arrébb ment, megállt, utána vissza. Volt, hogy egész sokat elmozdult a kiinduló pontjától. Következő este is a nyitott ablaknál álltam és ugyanebben az időpontban megjelent újra az a fénypont. Először meg is ijedtem. Több tiszta éjszakán is megfigyeltem ezt a "mozgó fénypontot". Ma hajnalban is hirtelen felébredtem és kinéztem az ablakon, ott volt, láttam ahogy kicsit arrébb ment.
19/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!