Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A földről láthatóak a műholdak?

A földről láthatóak a műholdak?

Figyelt kérdés
Tegnap este barátnőmmel felnéztünk az egére és egy fényt láttunk ami nem villogott hanem világított. Eggyenletes sebességgel ment de nem olyan gyorsan mint egy hulló csillag. Ő azt mondta műhold de szerintem a füldröl nem látszanak a műholdak meg szerintem azok nincsenek is kivilágítva, valamint általában a műholdak nem keringenek a föld körül hanem beállitják őket eg ybizonyos terület felé. De a lényeg ami a kérdés is volt, hogy látszódhat e egy műhold a földről. Előre is köszönöm a válaszokat
2010. szept. 4. 13:08
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

A rövid válasz: jóval több műhold látható, mint képzelnétek!

Kicsi részletesebben.

Természetesen nem azért láthatók, mert ki vannak világítva, hanem azért, mert a Nap fényét verik vissza.

Javaslom a [link] oldalt felkeresni, ahol nagyon sok mesterséges objektum pozíciója található a fényességi adatával együtt. Ezeknek jó része kozmikus szemét, pl. korábbi fellövések rakétáinak darabjai, de megtalálhatók a táblázatban a Hubble távcső láthatósági (HST)adatai is.

Az ISS (Nemzetközi Űrállomás) a legfényesebb, mivel ~360 km magasságban kering, és egyenletes fénnyel vonul át az égen. Szerintem a kérdező ezt láthatta. A fent említett oldalon külön ábra mutatja a pillanatnyi pozícióját.

A HST ~590 km magasan kb. olyan fényes, mint a Sarkcsillag (2,2 M). Jó tudni, hogy a szabadszemes láthatóság 6 magnitudó körül van (Minél nagyobb a szám, annál halványabb az égitest).

A repülők 10 km körüli magasságban közlekednek, és egyértelműen azonosíthatók a villogó irányfények miatt.

Aztán látni olyan objektumokat is, amelyek változó fényességűek. Ennek az az oka, hogy az illető objektum forog, így változik a visszaverő felület nagysága.

A távközlési, a Földdel együtt mozgó, un. geostacionárius műholdak valóban egy pont felett állónak látszanak, de olyan távolságban - kb 36000 km -, hogy szabad szemmel nem láthatók.

Holdfény nélküli éjszakán jó láthatóság esetén jó pár égi vándort lehet megfigyelni.

Jó vadászatot!

DeeDee

2010. szept. 4. 14:47
 12/20 anonim ***** válasza:
33%
Ha halat evett, mikozben odafent keringett, akkor az egy műhód volt
2010. szept. 4. 14:56
 13/20 anonim ***** válasza:
62%
igyvan.a műholdat lehet látni a földről,és nemsaját fénye van,hanem a napfényét veri vissza azért világít.
2010. szept. 4. 15:04
 14/20 anonim ***** válasza:
66%
Csak az ún. geostacionáris műholdak "állnak", de azok az egyenlítő vonalára vannak telepítve és azért látszanak állónak, mert a Földdel együtt forognak. A többi műhold -főleg a nagyobbak- igenis láthatók szabad szemmel is. Saját fényük nincs de a napfényt visszatükrözik. A repülők többségénél a fény villog és színes.
2010. szept. 4. 15:31
 15/20 anonim ***** válasza:
0%
Műholdat nem hiszem, hogy szabadszemmel láttás, de az Űrállomást annál inkább. Az nagyon fényes -a csillagokhoz hasonlítva-. ISS néven googlez rá.
2010. szept. 5. 19:22
 16/20 anonim válasza:
100%
100% hogy műhold volt én is minden este nézem őket és látszanak,van amelyik kisebb van amelyik nagyobb és azért világítanak mivel rásüt a nap és visszaveri a fényt !!
2011. aug. 19. 17:19
 17/20 cavanna válasza:
50%
Úristen, gyerekek, ne szórakozzatok már! Ti nem jártatok iskolába????? Persze, h látszanak és persze, h föld körüli pályán keringenek! ÉS persze, h a repülő az villog! Ne már! Ennyi tanulatlan embert az internet és a google világában!!!!!!!!! KIVILÁGÍTVA???? Mért, a csillagoknak beépített zseblámpájuk van????? Jesszusom!
2012. aug. 31. 14:45
 18/20 cavanna válasza:
az első hozzászólások egyenesen dühítőek, hogy hogyan osztják egymásnak az emberek a hülyeséget. Nagyon örülök, h voltak okos és intelligens hozzászólók.
2012. aug. 31. 14:58
 19/20 anonim válasza:

Akkor én az Űrállomást szoktam látni? Volt egy-két nyári éjszaka, amikor nem tudtam aludni és ilyenkor szívesen nézem a csillagokat.. egyszer viszont figyelmes lettem egy erős fényű, először egyenletes tempóban haladó, majd egy helyben megálló objektumra. Ez körülbelül hajnali 1 vagy fél 2 körül volt. Néztem egy ideig, aztán észrevettem, hogy néha megmozdult :O kicsit arrébb ment, megállt, utána vissza. Volt, hogy egész sokat elmozdult a kiinduló pontjától. Következő este is a nyitott ablaknál álltam és ugyanebben az időpontban megjelent újra az a fénypont. Először meg is ijedtem. Több tiszta éjszakán is megfigyeltem ezt a "mozgó fénypontot". Ma hajnalban is hirtelen felébredtem és kinéztem az ablakon, ott volt, láttam ahogy kicsit arrébb ment.

19/L

2012. dec. 6. 14:30
 20/20 Gulyasarni66 válasza:
6. válaszoló: Ha kialszik a fénye akkor egy hullócsillag ami elégett a légkörbe beérve :)
2014. febr. 12. 16:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!