Az univerzum tágulásàhoz honnan van neki energiája?
Honnan van az energiája?
Az ősrobbanás kb 13,8 mrd éve volt.Most a tágulás a fénysebességgel történik akkor az ősrobbanás utáni mondjuk 5. évben hány szorosa lehetet a fénysebességnek???
A világegyetem valószínűleg nem zárt rendszer. Nem érvényes rá az energiamegmaradás.
A sötét energia, ha valóban ez a tágulási ok, úgy néz ki, hogy ahogy a világegyetem tágul, egyre több van.
Hogy miért, hogyan, arra van pár hipotézis, de egyelőre nem tudunk eleget ahhoz, hogy eldönthessük, egyáltalán bármelyik helyes-e.
"Most a tágulás a fénysebességgel történik"
Nem. Ez nem ilyen egyszerű.
Nézz utána a Hubble-állandó értelmezésének.
Valami minél messzebb van, annál gyorsabban távolodik hozzánk képest. És egy bizonyos távolság után már ez a sebesség fénysebesség FELETTI. Ez a tér tágulása, erre nem vonatkozik a c határsebesség.
"az ősrobbanás utáni mondjuk 5. évben hány szorosa lehetet a fénysebességnek???"
Ahogy írtam, a tágulási sebesség csak két, x távolságra lévő pont közt értelmezhető, de arra, hogy az akkori Hubble állandó mekkora volt, vannak kalkulációk.
A tágulás az ősrobbanás után jó 300-400 ezer évig nagyságrendekkel volt gyorsabb, mint ma, utána lelassult, de azóta meg megint lassan, de folyamatosan növekszik a sebessége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!