Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az univerzum tágulásàhoz...

Az univerzum tágulásàhoz honnan van neki energiája?

Figyelt kérdés
2021. szept. 25. 00:37
 1/4 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

Az Univerzum történéseiről komoly tudósok vitáznak, számolnak, elemeznek...

2021. szept. 25. 01:16
 2/4 anonim ***** válasza:
0%
Egyrészt az ősrobbanástól, másrészt a sötétanyagtól.
2021. szept. 25. 07:11
 3/4 A kérdező kommentje:

Honnan van az energiája?

Az ősrobbanás kb 13,8 mrd éve volt.Most a tágulás a fénysebességgel történik akkor az ősrobbanás utáni mondjuk 5. évben hány szorosa lehetet a fénysebességnek???

2021. szept. 26. 22:33
 4/4 Wadmalac ***** válasza:

A világegyetem valószínűleg nem zárt rendszer. Nem érvényes rá az energiamegmaradás.

A sötét energia, ha valóban ez a tágulási ok, úgy néz ki, hogy ahogy a világegyetem tágul, egyre több van.

Hogy miért, hogyan, arra van pár hipotézis, de egyelőre nem tudunk eleget ahhoz, hogy eldönthessük, egyáltalán bármelyik helyes-e.

"Most a tágulás a fénysebességgel történik"

Nem. Ez nem ilyen egyszerű.

Nézz utána a Hubble-állandó értelmezésének.

Valami minél messzebb van, annál gyorsabban távolodik hozzánk képest. És egy bizonyos távolság után már ez a sebesség fénysebesség FELETTI. Ez a tér tágulása, erre nem vonatkozik a c határsebesség.

"az ősrobbanás utáni mondjuk 5. évben hány szorosa lehetet a fénysebességnek???"

Ahogy írtam, a tágulási sebesség csak két, x távolságra lévő pont közt értelmezhető, de arra, hogy az akkori Hubble állandó mekkora volt, vannak kalkulációk.

A tágulás az ősrobbanás után jó 300-400 ezer évig nagyságrendekkel volt gyorsabb, mint ma, utána lelassult, de azóta meg megint lassan, de folyamatosan növekszik a sebessége.

[link]

2021. szept. 27. 10:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!