Milyen kőzetekkel lép reakcióba és milyen ásványokat old ki a víz, amikor lehull a földre és beszivárog a talajvízbe?
Köszönöm szépen! Bocsánat, hogy ilyen soká válaszolok, de úgy voltam vele, hogy még várok, hátha kapok még választ.
A szándékom az lenne, hogy a csapvizet ihatóvá tegyem. Egyenlőre faszénnel ihatóbb, de érzem, hogy lehetne jobb is.
A faszén is jó persze, de az aktív szén még jobb lenne.
(A faszenet tovább kell "égetni" oxigénmentes környezetben.)
De a fordított ozmózison alapuló szűrők amik valóban jó H2O -t készítenek bármely csapvízből.
De ha mindenképp az olcsó házi megoldást preferálod akkor a faszén elé egy homok és sóder rétegekből álló szűrő sem árt. Illetve kombinálhatod is hogy felváltva rétegzed a faszénnel/aktív szénnel.
Legalább a kimeneténél pedig "vissza-sózót" és UV fénnyel való fertőtlenítést is használj. De akár még a bemeneténél is.
A bemeneténél egyébként jól jöhet egy mágnes is ami a csőből érkező vas és rozsdadarabokat összegyűjti megkímélve a szűrőket.
Hű! Ez részletes, Köszönöm szépen!
Mivel másabb az oxigénmentes környezetben készült faszén a sima faszénnél? És mitől lesz aktív? (bár azt gondolom, hogy az első kérdésre válaszolva a másodikat már nem kell megválaszolni)
Jelenleg az olcsó, házi megoldást szeretném alkalmazni.
Homok - tényleg! Köszönöm! Régebben sok videót néztem erről, de elfelejtettem.
Van egy 15W-os UV-C izzóm, de azt olvastam / hallottam, hogy az UV-C nem hatékony a vízben.
Ha mégis hatékony, akkor nyílt felületen kell alkalmazni vagy flakonon keresztül is hatékony?
Egyszer láttam egy videót, amiben primitív körülmények között az ember fogott 1-2 követ és felforralta, abban főzött levest utána. Értelmesnek látod? A kő ugye tömör, tehát nem tudom, hogy a benne lévő ásványi anyagokat milyen hatékonysággal oldaná ki.
Igen valószínű, hogy vashiányos vagyok, tehát a vasdarabok maradhatnak :) Sőt valahogy szeretném még vasat is beletenni, de nem tudom, hogy hogyan célszerű és miből.
"Mivel másabb az oxigénmentes környezetben készült faszén a sima faszénnél? És mitől lesz aktív? (bár azt gondolom, hogy az első kérdésre válaszolva a másodikat már nem kell megválaszolni)"
A sima faszenet egyszerűen nem égetik ki kellően, nem elég magas a hőfok, és nagy tömör darabokban égetik emiatt nem egyenletes a minősége, némi oxidáció is lezajlik, tehát van hamu és pernye tartalma is.
Tulajdonképpen emiatt jobb is teljesen előröl kezdeni a folyamatot és valamilyen tiszta növényi anyagot teljesen légmentes tartályban magasabb hőfokon kiégetni. (Mint a faszenet újra feldolgozni, bár ez is működik.)
"Van egy 15W-os UV-C izzóm, de azt olvastam / hallottam, hogy az UV-C nem hatékony a vízben.
Ha mégis hatékony, akkor nyílt felületen kell alkalmazni vagy flakonon keresztül is hatékony?"
Az UV-C karciogén kicsapja a fehérjéket és pont ez tökéletes a csíramentesítésre is.
(UV-A és UV-B nem alkalmas erre.)
A vastag vízréteg valóban elnyelheti. Ezért átlátszó lapos széles csőben átvezetett vizet lehet vele csíramentesíteni.
Azt nem tudom melyik műanyag vagy üveg féle mennyire nyeli el az UV-C -t (és annak melyik frekvencia tartományát) ennek érdemes utánanézni neten.
A 15W fogyasztású izzó viszont lehet hogy kevés lesz ehhez.
A leadott fény teljesítmény a névleges fogyasztás töredéke ugyanis, főleg ha sok más frekvencián is világít nem csak C -n.
(Jó lenne tudni mire használták, és mi a működési technológiája.)
"
Egyszer láttam egy videót, amiben primitív körülmények között az ember fogott 1-2 követ és felforralta, abban főzött levest utána. Értelmesnek látod? A kő ugye tömör, tehát nem tudom, hogy a benne lévő ásványi anyagokat milyen hatékonysággal oldaná ki.
"
Ez így van forró kövekkel lehet vizet forralni.
Erre hőálló köveket használnak például vulkanikus köveket.
Azokból mivel szilikátok nem nagyon oldódik ki semmi sem.
A mészkőből oldódna de az hosszas hevítésre ki is ég és szét is esik.
"
Igen valószínű, hogy vashiányos vagyok, tehát a vasdarabok maradhatnak :) Sőt valahogy szeretném még vasat is beletenni, de nem tudom, hogy hogyan célszerű és miből.
"
A szervetlen van nem jó vaspótlásra sőt nagyobb mennyiségben mérgező is!
Minden vízszolgáltatónál megszabadulnak a vízzel együtt feljött vastól. Ami mégis az ivóvízben van az a csövek rozsdásodásából származik. Szintén nem jó.
Házilag vaspótlás: Natúr mindenféle színesfémtől krómozástól és egyebektől mentes vas szegeket almába dugni egy éjszakára másnap megenni az almát (szögek nélkül).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!