Igaz, hogy most ez a célja a Nasa-nak?
Szerintem nem igaz, bár jó eljátszani a gondolattal.
Annyi a baj, hogy ott hatalmas a hőmérsékletingadozás.
És igaz hogy van ott levegő, de sokkal kisebb mértékben mint itt. Légzésre nem alkalmas. A növényeknek nem kell annyi oxigén, azt is tudjuk, sokkal inkább szén-dioxid, ami ott bőségesen van. Nem tudom, hogy elméletben lehetséges-e... talán nagy tűrőképességű növényeknek.. és ha - tegyük fel - néhány növényt sikerülne "felvinni" a Marsra és elszaporítanánk, akár változhatna is olyan szinten a légkör, hogy lélegzésre alkalmas lesz az ottani levegő,de ehez évszázadok is kellhetnek.
De a hőmérsékeltingadozás problémáját nem tudnánk megoldani.
Nem tudok sokat a Marsról, lehet hogy lehetetlent mondtam, de akkor honnan jött ez az ötlet?
tundrai növényeket...
bár ez majdnem lehetetlen, mert nincs tápanyag a talajában :D
erre bukkantam, nézz bele, ide illik:
Ez egy nagyon hosszútávú terv...
Igazából 200+ évet jósolnak rá a project beindításától kezdve, hogy lakható legyen a Mars. Az eljárást Terraformálásnak hívják.
A lényege, hogy első körben üvegházhatást okozó gázokkal töltik fel a legkört (pont úgy, ahogy a Földön is, csak itt pont gondot okoz). Ez felmelegítené a légkört, amitől a szilárd széndioxid szublimálna és a légkörbe kerülne.
Mikor a bolygó egyenlítője környékén a középhőmérséklet eléri azt a szintet, amit a földön a magaslati (3000 méter környéke) növényzet elvisel, akkor kezdenék meg a növények telepítését mohákkal, később esetleg fenyőfajtákkal.
Az emberek szállítása még rettenetesen messze van.
Köszi a válaszokat! :)
Azt azért gondoltam, hogy nem holnap megyünk.:D
Most olvastam: igen, úgynevezett szuperüvegházhatással akarják elérni, és nem telik 300 évbe, bár nem sokkal rövidebb :D
a levegőn is akarnak változtatni. legalább 1000 évig tartana a levegő elviselhetővé tétele, ha eltelítené a felszínét mindenféle növény
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!