Alma cefre készítés esetén keletkezhet annyi metanol a csumából, magból, magházból amennyi esetén már baj lehet? Tehát erjesztés előtt ezeket muszáj kidarabolgatni?
Igen, bőven keletkezhet veszélyem mennyiség metanol, pláne ha rosszul főzik le lehet veszélyes. De nem a csutkából fog jönni hanem a gyümölcshúsból.
A különböző nitrilek amiből hidrogén cianid válhat le az lebomlik az erjesztés alatt.
Az orvostudomány történetében nem jegyeztek fel olyan esetet, amikor valaki tiszta pálinkától kapott metanolmérgezést (ugyanis ezeket pancsolt szesz okozza).
A pálinkák metanoltartalma a legrosszabb (!) esetekben úgy 2500 g/hl/aa. metanoltartalomig megy, ez esetleg hosszú távon lehet káros, ha rendszeresen nagy mennyiségben isszák, de igazán ezt az értéket is csak bizonyos gyümölcsökből, bizonyos módokon elrontva lehet elérni. A legtöbb elrontott pálinka a kereskedelemben megengedett 1350-es értéket sem éri el. A pálinka metanoltartalma egyébként cefrézésen múlik, nem lefőzésen. Az "előpárlattal elválasztott metanol" egy régi áltudományos hülyeség, amit a metanol forráspontjából okoskodtak ki.
A ciántól sem kell félni, de a mérgező ciántartalmú pálinka egyébként is közel ihatatlan lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!