Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Napszemüveggel nem pont...

Napszemüveggel nem pont fordítva kellene működnie?

Figyelt kérdés
Autóban ha bizonyos szögből (szemből, magasról) süt be a nap a műszerfalra, akkor az onnan visszaverődő, szabad szemmel fehér fény napszemüvegben kéknek látszik. Miért pont kéknek? UV szűrős szemüveg, tehát a spektrumnak pont a kék végét kellene szűrnie, akkor miért pont a többi van kiszűrve és miért csak a kék jut át? A polarizációnak lehet hozzá köze? A szélvédőn nincsen semmilyen napfény elleni védelem, ami befolyásolná.
2021. júl. 9. 11:34
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Az UV-t úgy is tudja szűrni, hogy a látható tartományban lévő kéket meg átengedi.

Az is lehet, hogy valami olcsó kínai "napszemüveged" van, ami egyáltalán nem szűri az UV-t, és pár év alatt megvakulsz majd vele.

2021. júl. 9. 11:51
 2/8 anonim ***** válasza:

A kéket nem feltétlenül szűri, ha UV400-as.

[link]

És igen, a polarizációhoz is lehet köze, akár pl. hogy az égboltról jövő kék fény polarizált leginkább abban a síkban, stb.

Próbáld ki, hogy leveszed a szemüveget és úgy nézel bele az egyik üvegébe, hogy 90 fokkal elforgatod, hogy akkor is kék-e.

2021. júl. 9. 12:45
 3/8 anonim ***** válasza:
#2: attól, hogy a "gagyi kínai" napszemüveg nem szűri az UV-t nem kell tartanod. ezek mind polikarbonátból készülnek (az az olcsó, könnyen gyártható) ami anyagában szűri az UV-t.
2021. júl. 9. 13:13
 4/8 anonim ***** válasza:

"attól, hogy a "gagyi kínai" napszemüveg nem szűri az UV-t nem kell tartanod"

Semmi ilyet nem írtam. Kék fényről volt szó.

2021. júl. 9. 13:34
 5/8 anonim ***** válasza:
bocs. elnéztem az #1-nek szólt.
2021. júl. 9. 13:45
 6/8 A kérdező kommentje:

#1 Az egy dolog, hogy a látható tartományban átengedi a kéket, sőt, nyilván át is engedi (legalább részben), mert az elég feltűnő és zavaró lenne, ha kéket egyáltalán nem engedne át. A kérdés sokkal inkább az, hogy hová tűnik a spektrum többi része? Mert az egy dolog, hogy esetleg az olcsó kínai szemüveg nem szűri az UV-t (bár ez nem olcsó kínai és biztosan UV szűrős), de ha a kéket nem szűri, amit kellene neki, akkor miért szűrné pont azt a részét a spektrumnak, amit nem is kellene neki? Ebben így sok ráció nincs.

#2 Hm, érdekes grafikon. Nem gondoltam, hogy ennyire pontosan ki tudnak szűrni bizonyos hullámhosszokat. Azt hittem, hogy a határvonal sokkal árnyaltabb és valamelyest a szűrő "átnyúlik" a látható kék tartományba is. De úgy néz ki tévedtem.

2021. júl. 9. 14:21
 7/8 anonim ***** válasza:
Ha polarizált napszemüveg, attól simán lehet.
2021. júl. 9. 14:22
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem lehet, hogy a napszemüvegednek eleve kék színű a lencséje picit?
2021. júl. 9. 14:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!