Napszemüveggel nem pont fordítva kellene működnie?
Az UV-t úgy is tudja szűrni, hogy a látható tartományban lévő kéket meg átengedi.
Az is lehet, hogy valami olcsó kínai "napszemüveged" van, ami egyáltalán nem szűri az UV-t, és pár év alatt megvakulsz majd vele.
A kéket nem feltétlenül szűri, ha UV400-as.
És igen, a polarizációhoz is lehet köze, akár pl. hogy az égboltról jövő kék fény polarizált leginkább abban a síkban, stb.
Próbáld ki, hogy leveszed a szemüveget és úgy nézel bele az egyik üvegébe, hogy 90 fokkal elforgatod, hogy akkor is kék-e.
"attól, hogy a "gagyi kínai" napszemüveg nem szűri az UV-t nem kell tartanod"
Semmi ilyet nem írtam. Kék fényről volt szó.
#1 Az egy dolog, hogy a látható tartományban átengedi a kéket, sőt, nyilván át is engedi (legalább részben), mert az elég feltűnő és zavaró lenne, ha kéket egyáltalán nem engedne át. A kérdés sokkal inkább az, hogy hová tűnik a spektrum többi része? Mert az egy dolog, hogy esetleg az olcsó kínai szemüveg nem szűri az UV-t (bár ez nem olcsó kínai és biztosan UV szűrős), de ha a kéket nem szűri, amit kellene neki, akkor miért szűrné pont azt a részét a spektrumnak, amit nem is kellene neki? Ebben így sok ráció nincs.
#2 Hm, érdekes grafikon. Nem gondoltam, hogy ennyire pontosan ki tudnak szűrni bizonyos hullámhosszokat. Azt hittem, hogy a határvonal sokkal árnyaltabb és valamelyest a szűrő "átnyúlik" a látható kék tartományba is. De úgy néz ki tévedtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!