Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Melyik tudós munkája lehet a...

Melyik tudós munkája lehet a legérdekesebb?

Figyelt kérdés
Miért?

2021. júl. 6. 09:07
A kérdező szavazást indított:
Biológus.
Geológus.
Csillagász.
Fizikus.
Kémikus.
Nyelvész.
Matematikus.
Társadalomkutató.
Történész.
Geográfus.
21 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, hogy kinek, hogy kit kérdezel.
2021. júl. 6. 09:31
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Mindenkinek az, ami leginkább megfelel a saját érdeklődésének. Nekem pl. matek szakos hallgatóként a matematika a legérdekesebb, más meg sikítófrászt kap tőle.
2021. júl. 6. 09:39
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Például számomra a nyelvész, társadalomkutató, történész kivételével mindegyik vonzó (én inkább reál beállítottságú vagyok), mindnek megvan a maga "bája", kihívása. De ez teljesen érdeklődés függő, nem lehet általánosságban egyikről sem kijelenteni, hogy ez a #1.
2021. júl. 6. 09:51
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom elképzelni, hogy nyelvésznek menjek, de nagyon érdekesnek tartom, hogy egy olyan kaotikus (sokszor ad-hoc) rendszert szabályokkal leírni, mint az élő és az írott nyelv.

Én informatika területén végeztem fiatalon majdnem forradalmi (külföldön létezett, Magyarországon nem) fejlesztést. Érdekes volt úgy dolgozni, hogy a kollégámmal csak egymással tudtuk megbeszélni, ha elakadtunk, mert mások nem tudtak segíteni. A végén a külföldi gyártó a cégtől megvette a mi fejlesztéseinket is.

2021. júl. 6. 12:41
 5/7 anonim ***** válasza:
78%
mindegyik elég unalmas. ha eredményes kutató akarsz lenni, nyomasztóan szűk terület vizsgálatára kell szinte minden energiád fordítani.
2021. júl. 6. 14:33
 6/7 2*Sü ***** válasza:
86%

Nyilván vannak szubjektív érdeklődési területek. De ezt félretéve azért van némi rangsorolási tényező:

A nyelvész, a társadalomkutató, a történész csak a mi fajunk, a mi tágabb értelemben vett korunk jelenségeiben lelhet új tudás nyomára. Bizonyára ezeknek is lehetnek univerzálisabb vonatkozásai, de mégiscsak térben és időben egy szűk terület specifikusságaival foglalkoznak.

A biológus, a geográfus, a geológus már egy fokkal univerzálisabb, de még mindig csak a Földön tapasztaltakat kutatja, még ha annak lehetnek is a Földön kívül is hasznosítható tudáselemei.

A kémikus, a csillagász már olyan jelenségeket vizsgál, amik az egész univerzumon belül, időtől függetlenül jellemzőek. Viszont még mindig csak a jelenségek egy szűkebb halmazával foglalkoznak.

A fizika ilyen szempontból a természettudomány feje, a csillagászat is fizika, a kémia is fizika, a biológia meg részben a kémiának egy részterülete, csak éppen saját módszertannal, saját terminológiával, stb… A geológia, a geográfia is nagyrészt fizika. Amit a fizika felfedez, azok az egész világegyetemre érvényes összefüggések.

És mindezek felett áll a matematika, ami nem természettudomány. A matematika absztrakt dolgok közötti összefüggésekkel foglalkozik, amik túlmutatnak a fizikai világ által megszabott kereteken. A matematika tud mondjuk foglalkozni sok dimenziós terek jellegzetességeivel, annak ellenére, hogy a világunk ténylegesen annyi dimenziós, amennyi. A matematika nem létező, csak potenciálisan létező, vagy csak absztrakt szinten létező dolgok közötti összefüggéseknek is a végére járhat, a matematika felfedezéseinek érvényessége túlmutatnak a mi fizikai realitásunk határain, de olyan összefüggések ezek, amik a fizikai realitásunkra is érvényesek. Ezért tartom a leginkább érdekesnek az ebben tett felfedezéseket. A matematika nem univerzális, hanem – alkossunk új szót – „multiverzális” tudás tár fel.

2021. júl. 6. 14:37
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
a kémikus nyer
2021. júl. 6. 20:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!