Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért mindig csak az oltottság...

Miért mindig csak az oltottsági statisztikát sulykolják a médiában? A halálozást miért nem?

Figyelt kérdés

A halálozásban már régóta világelsők vagyunk:

[link]

A heti halottak száma/millió fő - utolsó előtti oszlop fejlécére kattintva sorba teszi. Világelsők vagyunk, már régóta (pedig sokat javult a helyzet: -20%).

Ezt miért nem mondják a médiában?

2021. ápr. 23. 13:40
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
10%
26 ezer egy év alatt még mindig semmi. Azt meg hagyjuk már, hogy az egészségesek meg a fiatalok hullanak. Ki a fazék hiszi ezt el? Ismeretségi körben (többnyire fiatalok) a legdurvább tünet, ami volt, hogy valakinek elment a szaglása egy hétre. Hogy világelsők vagyunk halálozásban, ekkora bullshitet még gyk-n is ritkán találni.
2021. ápr. 23. 23:58
 22/25 sadam87 ***** válasza:
89%

Ezek teljesen jogos meglátások. Valóban nem nagyon volt ilyen helyzet Európában vagy 100 éve. (Valószínűleg az is lehet az egyik oka, hogy a távol-keleti országok sokkal jobban teljesítenek, mint az európaiak, hogy ott az előző SRS járványnál szívtak, és így már felkszültek egy újabbra.)

Nyilván nincs igazán jó döntés. Akármit csinált volna a kormány, haltak volna meg emberek, és emellett mindenképp sokan kerültek volna nehéz helyzetbe gazdaságilag. Csak az arányokon lehet változtatni. (És pláne olyan kicsi, nyitott gazdaságú ország esetében, mint a miénk, önmagában pláne nem tud csodát tenni.)

De azért én úgy érzem, lehetett volna jobban is kezelni a járványt. Persze utólag könny okosnak lenni, pláne úgy, hogy nem nekem kellett csinálni, ez tény. De azért voltak olyan pillanatok, amikor a szakértőlk mondták, hogy zárni kéne, mert nagyon gáz lesz a helyzet, de a kormány még jócskán kivárt. Ez szerintem felelőtlen döntés volt. Vagy vegyük például a tavaly őszi kommunikációt, amikor arról volt szó, hogy Ausztria a laborunk. Ez valahogy később elfelejtődött, és most nagyjából két és félszer annyi halott van nálunk, mint az osztrákoknál. (És a munkájukat elvesztetteket is lehetett volna jobban támogatni. Elég sok pénz elment olyan dolgokra, amik aligha voltak létfontosságúak.)

Ami engem főleg zavar, hogy a kommuikációban semmi nyoma nincs a felelősségvállalásnak, ne adj isten a bocsánatkérésnek. Sem a konzekvenciák levonásának. Én legalábbis nem találkoztam ilyennel.

"Napi szinten látom, hogy az utcán tíz emberből öt-hat maszk nélkül sétál, a buszon, boltban tíz emberből három négy az orrára nem húzza rá a maszkot (beleértve a sofőrök, eladók egy részét is), emberek (zömmel fiatalok) maszk nélkül hatosával -nyolcasával csoportosulnak stb..."

Ez így van, de én nem is nagyon látok igyekezetet a szabályok betartására. Sem büntető jellegűt, sem másmilyet. Én egyetlen esetről hallottam, amikor rendőrök felszólítottak valakit maszk viselésére. Ez még decemberben volt, és az illető egyedül volt (a rendőröktől eltekintve) egy téren...

"26 ezer egy év alatt még mindig semmi."

Ja, jó tudni. Nagyon szép humanitárius hozzáállás. Tavaly 140 900-an hatlak meg. Utoljára 1999-ben haltak meg ennyien. Viszont ha lakosságarányosan nézzük, 1949 óta egyetlen évben (1993) volt magasabb a halálozás. (És mindenzt úgy, hogy a tavaly januári-februári influenza szezon elég enyhe volt.) De nyilván semmi...

" Ismeretségi körben (többnyire fiatalok) a legdurvább tünet, ami volt, hogy valakinek elment a szaglása egy hétre."

Hát én ismerek olyan tizenévest, aki kórházba került. Valószínűleg nem a szaglása elvesztése miatt...

"Hogy világelsők vagyunk halálozásban, ekkora bullshitet még gyk-n is ritkán találni."

Végülis csak a hivatalos adatok mutatják ezt... (Bár ahogy írtam, tény, hogy valójában valószínűleg nem nálunk haltak meg legtöbben. De ettől függetlenül nagyon sokan.)

2021. ápr. 24. 12:10
 23/25 Wadmalac ***** válasza:

#10:

"Nem, ez egyáltalán nem egyértelmű (hiába érvel ezzel a kormány is). "

De, egyértelmű. Mivel nem arról beszéltem, hogy oltottság előtt jó vagy rossz, hanem arról, hogy akármilyen, az oltottság mértékével fog javulni. És természetesen késve.

2021. ápr. 26. 07:17
 24/25 sadam87 ***** válasza:

Bocsánat, akkor félreértettem mire akartál a csakis szóval utalni.

2021. ápr. 26. 08:29
 25/25 Wadmalac ***** válasza:
A többi részben gyakorlatilag amúgy is egyetértünk.
2021. ápr. 26. 09:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!