A kérdésed kissé provokatív, és lényegében annak a kérdésnek a parafrázisa, hogy "Mi a redvás lótüdőért kell egyáltalán matematikát tanulnom, ha soha a büdös életben nem lesz rá szükségem?"
A válasz erre egyrészt az, hogy tangenst csak középiskolában tanulsz, de ott tanulsz még egy csomó más dolgot is irodalomból, történelemből, biológiából meg énekből is, amire soha ebben az életben nem lesz szükséged. Ergo a kérdést akár úgy is feltehetted volna, hogy minek egyáltalán iskolába járnod - ez így meg már elég meredek, ugyebár.
Másrészt pedig a középiskolában az egy osztályban tanulókból még sok minden lehet, ezért ne várd el, hogy már ott a te jövőbeli foglalkozásodnak megfelelő, és ahhoz mindenben igazodó speciális képzést fogsz kapni. Viszont kapsz helyette ezt megalapozó képzést, amivel tovább tudsz menni oda, ahová szeretnél.
Harmadrészt meg kifejezetten gáz, ha valaki tudatlan, tanulatlan, tájékozatlan, és csak a saját szűk kis világa érdekli. Mert akkor könnyen befolyásolható, beszűkült tudatú egyén marad, nem lesznek önálló gondolatai, és a gyerekei is könnyen ilyenné válhatnak.
A matekot fogd fel úgy, mint kultúrtörténeti kitekintést. Matek nélkül internet sem lenne, és ahogy Petőfi Sándor meg a mohácsi csata hozzátartozik az alapműveltséghez, úgy a matek alapjai is.
A végső válasz tehát ez: azért kell tangenst (meg minden más egyéb, a napi kávéfőzéshez és facebookozáshoz szükségtelen dolgot is) tanulnod, hogy ne maradj hülye!
A tangens az egyik szögfüggvény. És ahogy Wadmalc írta rengeteg mérnöki számítás során kell. De nem csak mérnöki számításoknál. Nálunk a kőműves is elég sokat használta (Bár nem tudta, hogy azzal számol, volt egy tangens függvényt tartalmazó táblázata és egy csomó esetben elővette, és abból ki számolta amire szüksége volt. Egyszer elkértem tőle, hogy mi van rajta és jót mosolyogtam magamban ezen).
A való életben a tangenssel leggyakrabban a "meredekség" fogalomnál találkozik az ember. Pl. ha van egy (a vízszintessel) 15 fokos szögű lejtő aminek az elhelyezésére van (vízszintesen) 20m /mert pl. olyan hosszú a telek/ milyen magasra tudok feljutni ezzel a lejtővel. Vagy pl. hány fokos szögű lejtőt kell építeni, ha tudjuk, hogy a falig van vízszintesen 10m és 3m magasra kell eljutni.
Fogd fel úgy ezt a tudást, mint tudás tartalékot az agyadban. Valójában nem megtanulni kell, hanem megérteni. És ha egyszer megértetted a lényegét, akkor az életben nem felejted el, és bármikor jól jöhet. Nevezzük egyfajta alapműveltségnek. Én például mindig 3-4-es matekos voltam, nem voltam kiemelkedő, de amit tanultam, abból alig felejtettem, mert nem magoltam, hanem érteni akartam, azt pedig már nem lehet "elfelejteni".
A másik, hogy amikor ezt tanulja a fiatalság, még nem tudhatja, merre fog továbbmenni. Inkább legyen meg a fejében, amit bármikor előhúzhat, mint hogy 5-10 év múlva azon keseregjen, hogy de jó lett volna kicsit odafigyelni matek órákon. (Sok ilyen van.)
A harmadik, hogy a tanulás az agytorna is. Tinédzser korban a tanulás még fejleszti az agyat, a logikus gondolkodást, olyankor még bőven alakulnak az idegpályák. Később ez már sokkal nehezebb lesz. Bármit akarsz még tanulni az életben, sokkal könnyebb lesz, ha ált. és középsuliban ráhangoltad az agyad.
Van sok olyan, iskolában adott tudás, amire ritkán van szükséged, de olyankor nagyon, vagy simán csak azért, hogy más, szükségesebbet az alapján jobban megérthess.
Nem mindenre lehet csípőből rávágni, hogy na, ez erre lesz jó vagy arra.
De kell.
Részeként egy olyan átfogó, de még elég vázlatos alaptudásnak, ami majd az egész életedben segíteni fog. Egyes részei minden nap, egyes részei ritkábban, egy kis része meg csak azzal, hogy más dolgokat megértsél.
A valószínűségszámítást általában mindenki boldogan elfelejti. A számítási műveleteit akár el is lehet, ritkán kell. De az egésznek a logikáját érteni sok mindenhez kellhet.
Például hogy az átlagember felfogja most a pandémia mindenhol röpködő százalékos adatait.
És nem fogják fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!