Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mikor használunk szinusz,...

Mikor használunk szinusz, koszinudz illetve pitagorasz tételt?

Figyelt kérdés
Tudom hogy hogy kell kiszámolni de egyszerűen nem látom át logikusan hogy mikor melyiket kell mivel a tanárunk a feladatban mindig előre megadta.. az erettsegiben lattam hogy nincs megadva es rajottem hogy emiatt nem tudom mikor melyiket kell hasznalni.. Derekszogu haromszogben vagy hogy mukodik ez? Elore is koszonom!

2021. ápr. 5. 20:51
 1/6 2*Sü ***** válasza:
100%

A Pitagorasz-tétel a *derékszögű* háromszög két befogója és az átfogója között ír fel egyenlőséget:

c² = a² + b²

Ha valamelyik kettő megvan, a harmadik kiszámolható, pl. ha megvan az átfogó és az egyik befogó, akkor:

b = √(c²-a²)

A szinusztétel *általános* háromszögek esetén két oldal és a velük szembelévő szögek szinusza között teremt kapcsolatot:

a / b = sinɑ / sinβ

Itt is ha valamelyik három megvan a négy közül, akkor a hiányzó kiszámítható. Pl.:

ɑ = sin⁻¹( a / b * sinβ )

A koszinusztétel tulajdonképpen a Pitagorasz-tétel *általános* háromszögekre való kiterjesztése:

c² = a² + b² - 2ab*cosγ

(Ha γ=90°, akkor ugye cosγ pont 0 lesz, így a 2ab*cosγ is 0 lesz, így megkapjuk a Pitagorasz-tételt: c² = a² + b² )

Hogy mikor melyiket kell használni, az attól függ, milyen adatok állnak rendelkezésre. Ez egyszerűbb feladatoknál triviális, ha a fenti tételekből az egyik adat a kérdés, és megvan a többi, akkor egyszerűen csak be kell helyettesíteni a képletbe, esetleg átrendezni az egyenletet.Összetettebb feladatoknál meg némi rutint, kreativitást kíván, hogy ráérezz, milyen közbenső adatot tudnál kiszámolni, amivel a feladat már megoldható lenne.

2021. ápr. 5. 21:06
 2/6 A kérdező kommentje:
Koszonom:)
2021. ápr. 5. 22:35
 3/6 anonim ***** válasza:

2*Sü, nem szeretnék belekötni, de muszáj vagyok. Az

ɑ = sin⁻¹( a / b * sinβ )

egy kicsit kevés a boldogsághoz.

2021. ápr. 5. 23:05
 4/6 2*Sü ***** válasza:
Miért kevés? Vagy mi az, ami elég a boldogsághoz?
2021. ápr. 5. 23:20
 5/6 2*Sü ***** válasza:
Ja, sejtem mire gondolsz, ɑ lehet tompaszög is, ilyenkor nyilván a képletből kiszámolt alfa kiegészítő szöge is játszik.
2021. ápr. 5. 23:23
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Meg van itt más is; a szinusztétel szögre mindig két megoldást ad (kivéve, hogyha derékszögről van szó, mivel annak a mellékszöge is 90°). Van még itt egy úgynevezett „nagyobb oldallal szemközt nagyobb szög van” tétel is, amire a megoldásokat le kell tesztelni.

Ezért szokták azt mondani, hogy a szinusztétel akkor használható „jól” (esetszétválasztást mellőzve), hogyha adott a nagyobb oldallal szemközti szög, illetve ha eleve az egyik szög tompaszög (esetleg derék-, de akkor meg nem kell a szinusztétel (persze attól még használható)), akkor másik szög már csak hegyesszög lehet.

2021. ápr. 5. 23:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!