Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy tudok CO2-ot termelni...

Hogy tudok CO2-ot termelni egy lezárandó flakonban?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő:

Van egy műanyag flakon, amiben szeretnék minél kevesebb O2-t hagyni. A lezárás pillanatáig van lehetőség megoldani ezt. Az nem működik, hogy összepréselem a flakont.

Hogyan tudom elérni ezt?

2021. febr. 13. 17:46
1 2
 1/12 Szirty ***** válasza:
100%

Veszel szódás szifont és hozzá patronokat.

Az üres szifonba beletekersz 4-5 patront és ott a CO2. Használod.

2021. febr. 13. 18:08
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
szódabikarbóna és ecet
2021. febr. 13. 19:06
 3/12 A kérdező kommentje:

hmmm...Igaz.

Viszont rájöttem, hogy rosszul tettem fel a kérdést, mivelhogy az eredeti cél az az lett volna, hogy az oxigén szintet csökkentsem - úgy gondoltam, hogy CO2 jelenlétével ez lehetséges, de akkor pedig megnő a térfogat, ráadásul a CO2 távozik inkább, mint a levegő.

Tehát a baktériumok szaporodását szeretném lehető leglejjebb vinni (baktériumok vannak és lesznek benne pont) úgy, hogy ne horpadjon be, se ne robbanjon szét a műa. flakon. Van erre valami gondolatotok?

2021. febr. 13. 20:25
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
töltsd meg alkohollal
2021. febr. 13. 22:18
 5/12 anonim ***** válasza:

Használd ki, hogy a szén-dioxid nehezebb a levegőnél!

Ha egy vékony csövön lassan a feltöltendő palack aljába vezeted, a CO2 ki fogja szorítani a levegőt a palackból. Függetlenül attól, hogy szódás szifonnal, vagy más eszközzel fejleszted a szén-dioxidot.

2021. febr. 14. 01:14
 6/12 Szirty ***** válasza:
100%

"..az eredeti cél az az lett volna, hogy az oxigén szintet csökkentsem"

Megteheted úgy, ahogy javasoltam.

"de akkor pedig megnő a térfogat, ráadásul a CO2 távozik inkább, mint a levegő."

Milyen térfogat nő meg? Miért távozik a CO2? Mi van? :)

Attól hogy kiszorítod a levegőt és CO2-vel helyettesíted, a palackban nem kell feltétlenül nagy nyomásnak lennie.

Kicseréled benne a levegőt CO2-re és lezárod. Kész.

2021. febr. 14. 08:50
 7/12 A kérdező kommentje:

Az alkohol drága erre a célra. Lehet, hogy a műa. flakont is kimarja.

Jó! Akkor ezt rosszul tudtam. Arra gondoltam, amikor kinyitok egy vizes flakont, amiben van szénsav és akkor ugye gyorsan kijön a szénsav. Persze...mert nyomás keletkezik benne. Értem már.

A szódabikarbóna és ecet egyszerűbb megoldásnak tűnik, mivelhogy kéznél van, a szifonért és a patronokért el kell menni.

Ha beleteszem a két összetevőt (mert erre gondoltam először: szódabikarbóna és ecet) és azonnal lezárom, akkor a reakció még nem ment végbe, tehát ekkor tágulna meg a térfogat. Ez tapasztalat.

Ha egy kicsit várok, míg a reakció végbe megy és utána zárom le, úgy rendben van.

Már csak azt kéne tudni, hogy mennyi ecet és szódabikarbóna/mosószóda szükséges 800ml CO2 előállításához...

2021. febr. 14. 11:12
 8/12 Szirty ***** válasza:

"Az alkohol drága erre a célra. Lehet, hogy a műa. flakont is kimarja."

Az alkohol nem maró anyag. Inkább oldószer. A legtöbb műanyagot nem oldja.

"gyorsan kijön a szénsav"

Az nem jön ki. Csak a CO2 jön ki.

"A szódabikarbóna és ecet egyszerűbb megoldásnak tűnik"

Valóban. Nem tudom mit akarsz így tartósítani, de számíts arra hogy borzalmasan ecetszagú lesz ezzel a megoldással. :)

Javaslom először próbáld ki.

2021. febr. 14. 11:20
 9/12 A kérdező kommentje:

Marás, oldás...ebből a szempontból ugyanaz számomra. A műanyag egy szilárd anyag, ezért gondolom, hogy a marás helyes szó. Az oldás folyadékoknál használatos. Tévednék?

Igazad van, a sav folyékony, nem jön ki.

Bírom az ecet szagát. Első alkalommal nem volt semmi gond, de második alkalommal már erősen szivárgott (nem a kupaknál.), ezért gondoltam, hogyha valamennyire fog szivárogni, akkor minél később és minél kisebb mértékben történjen meg ez. Meg ugye az ecetnek és szódabikarbónának szagtalanító és baktérium ölő hatása is van. Na, jó ezt így leírni. :) Tudatosítom, hogy kevesebb gond lesz vele.

2021. febr. 14. 11:29
 10/12 Szirty ***** válasza:

"Az oldás folyadékoknál használatos. Tévednék?"

Akkor a víz (folyadék) marja a kockacukrot (szilárd), vagy feloldja? :)

(Egyébként folyadékban gáz is fel tud oldódni)

2021. febr. 14. 13:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!