Mekkora a maximális fordulatszám amit élszíjhakzással el lehet írni?
Hogyan lehet kiszámolni?
Találtam adatot ahol26, és ahol40 m/s szijsebesseget engednek meg. Bár szerintem függ az ekszij méretétől is.
Nyomaték majdnem nulla, az elméleti maximum érdekelne amit biztonságosan meg lehet valósítani.
A szij sebessege es a fordulatszam kozott hianyzik egy adat: a tarcsa merete. Kicsit mas fordulatot kapsz ha egy 65 centi atmeroju tarcsat tekersz 26m/s szijsebesseggel, mint ha egy 10 centi atmerojuvel tenned ugyanezt.
Amugy csatlakozom az elsohoz: nincs ilyen keplet, teljesen mas egy bordasszij, egy eloregedett gumiszij vagy egy zsir uj, fugg a keresztmetszettol is, van-e feszitogorgo vagy sem, stb. stb. stb.
"hianyzik egy adat: a tarcsa merete"
Mert nem igazán mérvadó. Igaz, hogy a kisebb rádiuszú tárcsán nagyobb az elemelő centrifugális erő, viszont a szíj hosszirányú feszítőereje jobban kompenzálja, valahol a kettő kiegyenlíti egymást.
Sokkal nagyobb az esély a rezonancia miatti tapadásvesztésre, a szabad hosszok ismétlődésének adott sebességnél nem szabad sajátfrekvenciában lenni, ha oda kerül, kell plusz vezetőgörgő.
Tényleg ezernyi szempont bejátszik itt, a szíj anyaga és dinamikus igénybevétele, melegedése a nagy felfekvés közbeni deformációs mozgások súrlódásától (emiatt jobb egy poli-v egy sima ékszíjnál) stb.
Ez egy ökölszabály, szíjméretenként és típusonként más és más lehet.
A te alkalmazásodnál milyen fordulatok, átmérők lennének?
Turbófeltöltőt szeretnék meghajtani, ékszíjjal. Ezt gondoltam elsőre a legegyszerűbb legolcsóbb megoldásnak amit itthon el tudok készíteni. Nem kell tartósnak lenni, csak prototípus lesz egy gépben.
100.000 fordulat kell egy turbónak hogy megfeleően üzemelni tudjon. Itt már kell neki nyomaték is persze. Egyrészt kis turbós szeretnék hajtani, ha nem lenne elegendő az erőátvitelhez egy szíj, többet használnék párhuzamosan.
Plusz feszítőgörgőt nyilván tennék a rendszerbe. Tegnap este mégy gyorsan számoltam egyet, 20-25mm tárcsával 30.000 fordulat jött ki 40m/s sebességnél.Több számítást is végeztem, nem emlékszem a pontos értékekre, de a nagyjából stimmel.
Ma találtam poliuretan Bordás szijat, Ami 80m/s elvisel. De számomra nem jó bordasszij, maximum hosszbordás ami
szóbajöhet.
Mennyivel léphetem át a gyári előírásokat az ékszíj sebességnél?
Van esetleg valamilyen ötlet hogyan lehetne ezt megvalósítani?
Ui: kérlek ne menjünk el abba az irányba hogy értelmetlen ilyet csinalni meg gondolkodni rajta, meg hogy lehetetlen.
Köszönöm
Bordás lenne még talán a legjobb, de én inkább növelnék a tárcsaátmérőn. Persze akkor a másik tárcsa is nő. 1:1 átvitel?
Jól hangzik a poli-v is, de ott elképzelhető, hogy csúszni fog, vagy nagyon nagy feszítés kéne, akkor meg az élettartam lesz xar.
"Itt már kell neki nyomaték is persze."
Annyira nem sok szerintem.
Az a baj hogy eddig is az ékszíj sebessége volt a korlát. ha növelem a kisebbik tárcsa átmérőjét, akkor még kevesebbet tudna forogni, ha 40m/s a szíj sebessége.
Egyre jobban hajlok arra hogy a kész termékben a turbó meghajtását előre elkészített fogaskerék áttételeset veszem meg, vagy csavarkompresszort.
A nyomaték valószínűleg tényleg nem lehet nagy, mert szerintem a “fordulatszám”ból jön az erő nem a nyomatékból.
Mintha a feszültséget növelném a hálózaton.
Kérdező 9.: Alapvetően minden forgó mozgásnál igaz, hogy a teljesítmény = 2*pi*f*M (pi-t remélem nem kell magyarázni, az f a fordulatszám itt 1/sec-ben! és nem 1/percben, M a nyomaték). Alapvetően utána meg M=F*k (általános esetben) ahol az F az erő és k az erőkar hossza. /Itt jön a képbe a nagyobb szíjtárcsa átmérő is/.
A kompresszoroknál (akár csavar, akár turbó kompr.) a működéséhez alapvetően nyomatékra van szükség és az fogja meghatározni egy adott fordulatszámon a teljesítményt.
Illetve nem véletlen, hogy nem terjedt el az iparban a turbókompresszorok hajtására a szíjhajtás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!