A függvény alatti terület számértéke hogyan értendő, amikor a függvény paramétere egy szög?
A [0, Pi] intervallumon a szinuszfüggvény grafikonja alatti síkrész területe 2. Ezzel van egyenlő területű téglalap (pl. 1, 2 oldalakkal).
Bolyai Farkas tétele szerint bármely két egyenlő területű síkidom átdarabolható egymásba. ( [link]
De szerintem Te nem erre voltál kíváncsi, de akkor mire?
Mindegy mi a tengelyfelirat (hosszúság, szög, kutyaszőr...) Az x és y tengely egységei által meghatározott négyzet területét egységnyinek vesszük. A terület meg megadja mennyi ilyen egység fér bele a függvény által meghatározott síkidomba, függetlenül attól, hogy van-e értelme a tengely-mértékegységek szorzatának.
Ha nagyon bele akarnék magyarázni valamit, akkor alfától, bétáig a függvényalatti terület megadja az x koordinátám változását, ha a körön alfa szögtől bétáig elmennék, vagyis azt mondtam hogy ami nyilvánvaló aki kicsit is tanult "magasabb" matekot:
Integrál (sin x) = - cos x
Egy lineáris függvény alatti területet,(pl f(x) = 2x) még lehet általános iskolás módon számolni, értsd háromszög területképlettel. De bonyolultabb függvények esetén már csak integrálással lehet számítani, esetleg valamilyen közelítő módszerrel(pl Simpson-formula).
Szögfüggvények esetén igen, radiánnal kell számolni.
Az, hogy te hogyan alakítod az X^2 alatti területet téglalappá kíváncsivá tesz, nem állítom, hogy nincs ilyen módszer, de nem jut eszembe semmi ilyesmi.
"Mindegy mi a tengelyfelirat (hosszúság, szög, kutyaszőr...)"
Az eredmény számértéke szerint mindegy, mert mindig ugyanaz a terület jön ki, pl. szinusz félperiódusra: 2. Csak az nem volt tiszta, hogy grafikusan ilyenkor hogyan értendő a terület, pl. hányszor hányas téglalappal azonos ez a terület, tekintve hogy az egy "hossz * szög" érték lesz.
"Az, hogy te hogyan alakítod az X^2 alatti területet téglalappá kíváncsivá tesz"
Sehogy, csak egy ugyanakkora téglalappal szemléltettem, hogy a függvény alatti terület is valahol egy x*y jellegű értékkel helyettesíthető, és itt nem értettem, hogy a szöggel mi a helyzet.
"természetesen radiánban értve működik"
Világos, köszönöm, a többieknek is, akik ezt írták. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!