Mekkora az acél terhelhetősége?
Azt szeretném kiszámítani, hogy egy általam készített acél szerkezet mekkora sújt bír el.
Tudom, hogy az acél szerkezet saját súlyát is bele kell kalkulálni, de ezt a sújt aránylag könnyen meg tudom határozni. Azt is tudom, hogy számít az acél formája, és összetétele. Anyag tekintetében a legtöbb vasboltban vásárolható acél anyagokról lenne szó.
Forma tekintetében főként zárt szelvényeket, csöveket, és szögacélokat használok, de ha van rá lehetőség, egyéb anyagok terhelhetősége is érdekel (egyszerű acéllemez, köracél, U- T- és I alakú acélok).
Érdekelne, hogy hogyan változik a terhelhetőség a falvastagság és a külső átmérő (illetve szélesség és mélység) változásával. Emellett az is érdekelne, hogy mi a különbség a függőleges, és vízszintes terhelhetőség között. Vízszintes terhelhetőség esetében érdekelne, hogy hogyan változik a terhelhetőség (és mekkora a hajlás), ha a tartó oszlopok távolabb kerülnek a középponttól.
Minden anyagnak vannak mechanikai jellemzői, pl. poisson-tényező, folyáshatár és szakítószilárdság.
Ha tudod a szerkezeted paramétereit, rudak hossza, orientációja, akkor statikával meghatározhatod a kritikus pontot, ahol a szerkezeten a legnagyobb a terhelés. Ezután szilárdságtani számítások során képes vagy ellenőrízni, hogy a választott szerkezet képes lesz-e elbírni azt a terhet.
Elég sok a kérdésed, de ezekre a pontos választ statika és szilárdságtan témakörein belül találod.
Ha lerajzolod, hogy a szerkezet milyen, milyen szögben állnak az elemek, hol vannak az alátámasztások, milyen a szerkezeti elemek keresztmetszete. Persze mindent beméretezve hogy mi mitől milyen távolságra van, stb. mert az is kell hozzá.
A keresztmetszete is nagyon fontos, ne hagyd ki, mert másodrendű nyomatékot is kell számolni egy szerkezetnél.
És ez csak a statikai része lesz, hogy egyáltalán elbírja e önmagát a szerkezet. Utána majd nézzük a többit.
Köszönöm a válaszokat.
Szerkezet szempontjából most még nem tudok pontosat mondani. Mindig van valami tervem, amit meg akarok valósítani, és a jelenlegit még nem vázoltam fel papíron.
Azért lennék kíváncsi a számításra, mert így akár menet közben is, ha úgy látom, hogy valamit módosítani kellene, újra tudom számolni az értékeket.
Úgy gondolom, hogy a válaszaitok alapján ki tudom számolni a terhelhetőséget, és ez alapján a szerkezetemet is megtervezhetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!