Súlyos sérülteknek miért mondják azt, hogy ne aludjon el, maradjon ébren?
Tény, filmekben láttam gyakran, de a való életben is hallottam már erről.
Gondolom az árt, ha lecsökken a vérnyomás, pulzus, légzésszám. Ha igen, nem feltétlen értem. Meg egyébként se értem. Miért?
Ha magánál van a sérült, akkor feltételezzük, hogy van megfelelő agyi vérkeringés, szívműködés és többé-kevésbé a légzés is rendben van.
Egyébként:
AVPU skála használatos az eszméletzavar súlyosságának megítélésére.
A(lert) – éber
V(erbal) – felszólításra reagál
P(ain) – fájdalomra reagál
U(nresponsive) – semmilyen ingerre sem reagál
"Gondolom az árt, ha lecsökken a vérnyomás, pulzus, légzésszám"
Így van, vérzéssel járó trauma esetén a vérveszteség és vérnyomáscsökkenés miatt elalváskor a szervek vér- és oxigénellátása drasztikus lecsökkenhet, ami tovább ront az állapotán. A minimális keringést fenn kell tartani, a seb elszorítása mellett.
Ugyanakkor ha csökken a vérnyomás, akkor csökken a vérzés is, ha csökken a szervezet oxigénszükséglete, az is csak jó.
Ezért se 100%-ig tiszta nekem ez az egész.
"Ugyanakkor ha csökken a vérnyomás, akkor csökken a vérzés is, ha csökken a szervezet oxigénszükséglete, az is csak jó."
Majd bent a kórházban, az intenzíven.
De amíg én egy eszméletét elvesztett sérülttel foglalkozom először egy soksérültes balesetnél (egyedül), és az eszméletén lévővel csak kommunikálok, addig ő folyamatosan kommunikáljon velem. Ebből tudom, hogy az állapota nem súlyosbodott.
Ez igaz.
Valahogy olyanokat képzelek el, akik szinte már csak mondjuk pislogással tudnak kommunikálni.
Vagy volt egy film a WTC-ről, 2 tűzoltóról, akik a romok alatt ragadtak. Ott is elhangzott, hogy ha elalszanak, végük. Mondjuk ott olyan banális dolgokra gondolok, hogy nyilván ébren tudnak zajt csinálni, amivel felkeltik magukra a mentőegységek figyelmét.
Viszont élettanilag nem feltétlen értem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!