A mikrohullámú sütő a vitaminokat, tápanyagokat, stb manipulálja/megsemmisíti?
A mikrohullámú sütő az ételben lévő vím-molekulákat rezgeti meg, ezáltal melegít.
(Ebből következik, hogy nem "sütő", hanem inkább "főző")
A vitaminoknak a keletkező HŐ árt.
Nem csak víz, hanem más molekulák is elnyelik a sugárzást, pl. zsírok, olajok is.
"A mikrohullámú sütőben az igen nagy frekvenciájú elektromágneses hullámok energiát közölnek elsősorban a poláros molekulákkal. Ilyenek a víz, a zsírok, olajok, alkoholok, stb.) Az élelmiszerek mindig tartalmaznak ezek közül valamennyit. Az elektromágneses hullámoknak ez a hullámhossza "alaposan megrángatja" ezeket a molekulákat és ezáltal megnöveli a hőmozgásukat, vagyis hőt közöl velük."
Itt van még pár érdekes infó:
"A tápanyagok az ételben maradnak
A proteintartalmú ételek nem barnulnak meg mikrohullámú sütőben való főzéskor. Ez a csökkentett oxidáció azt jelenti, hogy az ételben található A-és E vitamin kevésbé sérül
A mikrohullámmal melegített ételekben több vitamin marad, mint a hosszú főzéssel elkészítettekben"
Na igen,csak azért, mert a mikró új dolog, nem jelenti azt, hogy a régi módszerek nem okoztak károsodást, ezért ezeket összehasonlítva érdemes nézni a dolgot egyrészt. Másrészt viszont a vitamonok megmaradásán kívűl több más tényező is van, amit érdemes lehet figyelembe venni, mint pl: a nem kívánt bacik elpusztítása, méreganyagok felszabadulása vagy éppen közömbösítése..
Nem tudom van-e ilyen táblázat, de ilyen lenne a jó.
"A mikrós kaja hamarabb öl mint a golyó"
Tarantino film. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!