Kigyóméregből,hogy csinálnak ellenszérumot?
"hanem egy legyengített mérget adnak állatok testébe "
Azért ne keverjük a szezont a fazonnal.
#2 linkjében is vannak erről részletek.
A mérgeket hígított állapotban adják az immunanyagot termelő élőlénynek (lehet ember is!) aminek a véréből aztán kivonják az ellenszérumot.
De attól még a méreg anyag ugyanaz és ugyanolyan erős.
Csak túl kevés ahhoz hogy maradandó károkat okozzon.
Legyengíteni (értsd "darabokra szaggatni" vagy funkcionálisan működésképtelenné, szaporodás é ezzel fertőzés képtelenné tenni) a baktériumokat és esetleg a vírusokat szokták védőoltások készítésénél.
Ezeket közvetlenül a megvédendő emberbe adják.
Így szérumkészítés sincs a folyamatban.
A saját immun rendszerünk végzi a dolgát.
A lényeg hogy a méreggel ellentétben itt már gyakorlatilag veszélytelen anyag kerül a szervezetbe.
Ez nem apró különbség ami elhanyagolható lenne!
A kígyó skorpió stb mérgeknél a valós és veszélyes mérget adják be!
(Mivel ezek fehérjék a "legyengítésük" értelmezhetetlen, nem egy élőlény és ha megsérül akkor már nem is ugyanarról a molekuláról fehérjéről beszélünk.
#4 Nyugi ettől még zöldet adtam, mert a többi maximálisan jó, csak ez volt kirívó "szótévesztés". Nincs olyan hogy gyengített méreg. Hígított van.
#6
Igen a hígítás a jó szó erre, bár kérdés, hogy minden esetben hígítják e.
Nem vagyok szakértője a dolgoknak, előfordulhat, hogy egy akármilyen kémiai eljárást alkalmaznak, ami nem hígítás. Ezt csak azért gondolom, mert ha megnézed az egyes kígyómarás elleni anyagok megjelenését, akkor azt lehet látni, hogy ezt 1950-ben találták fel, a másikat 1960-ban ... stb... stb.
Ha csak hígítás lenne a lényeg, akkor mindegyik kígyó marását lehetne már gyógyítani, de ez nem így van.
Jó a meglátásod nem csak a hígítás és a "termelőbe" beadás a fő lényeg.
Extrahálni is tudni kell.
És ezt tartott sokáig kifejleszteni.
Vagyis hiába adsz be hígítva vagy akár töményen egy kígyómérget vagy skorpiómérget egy állatnak.
Ha nem tudsz olyan kivonatot készíteni amitől baja nem lesz az embernek, sem anafilaxiás sokkot nem kap, sem a vére nem csapódik ki vagyis nem rögösödik tőle.
Enélkül nem ér semmit az egész.
Szóval bár ez most csak egy tipp részemről én ebben látom a kulcs momentumot, hogy ezt sikerült az 50' -60' években megoldani. Nem a hígításon vagy annak mértékében rejlik tehát a dolog kulcsa.
Az egyes kifejlesztések és egyes készítmények történelmi vonatkozásainak viszont elég nehéz utánanézni, komolyabb kutatómunka lenne.
"Nem a hígításon vagy annak mértékében rejlik tehát a dolog kulcsa."
Ezzel gondolom sokan egyet értenek.
Talán még az is probléma lehet, hogy bizonyos mérgekre egyáltalán nem tud semelyik szervezet sem ellenanyagot termelni, aztán voltaképp nincs is mit kivonni. De ez csak tipp.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!