Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A Holdon miért nimcsenek...

A Holdon miért nimcsenek szondák,vizsgáló kütyük?

Figyelt kérdés
Honnan tudják,hogy tuttira nincs ott már semmi érdekesség számunkra?

#Hold, NASA,
2020. okt. 29. 08:58
1 2
 11/16 sadam87 ***** válasza:

"Kábé egy év. :D"

Aham.

"Mind a Boeing cég CST-100 Starliner, mind a SpaceX Dragon-2 (Crew Dragon) űrhajójának a tesztrepülése 2017-re várható (tavaly év eleji beharangozónkban még 2016-os tervekről tudósítottunk). Az azonban már most biztosnak látszik, hogy az első, immár űrhajósokat is szállító próbarepülések 2018 előtt nem jöhetnek létre."

[link]

"While the first flights of Commercial Crew Program were originally intended to be launched by the end of 2017 [...]"

[link]

"He was skeptical SpaceX would be able to complete NASA certification of its Dragon spacecraft by mid-2017, as the company proposed,"

[link]

Szóval inkább 3 év az az egy. :D

"Mondjuk összevetve egy Webb távcsővel. :D"

Hát ahhoz képest tényleg. Mondjuk ahhoz képest mi nem?

"A SpaceX tervezett holdhajója tényleg nincs földi újralandolásra tervezve, holdon hagyós lehet, de elvben tudja a Hold körüli orbitálisra visszatérést, szóval "átszállással" a visszaút is lehetséges, ha bármi visszatérő egység lesz holdkörüli pályán"

Ez igaz, de én a jelenlegi NASA tervekről beszéltem. Az meg az Orion űrhajóval számol oda és visszaúton is. (Mondjuk azon kevésbé csodálkoznék, ha a SpaceX beelőzné a NASA-t (persze NASA pénzek segítségével is), mint ha 2024-ben tényleg ember lenne a Holdon.)

2020. okt. 29. 15:19
 12/16 Wadmalac ***** válasza:

"Szóval inkább 3 év az az egy. :D"

Az ember nélküli 2 évet csúszott, az emberes DEMO2 már nullát. Átlagold. :D

"én a jelenlegi NASA tervekről beszéltem. Az meg az Orion űrhajóval számol oda és visszaúton is."

Hát a Spacex veruziójának kivételével az Artemis program csak arról szólt, a Blue Origin meg a Dynetics csak landoló és hold-orbitális felszálló egységet csinálnának, az Orion csinálná a Föld-Hold utat oda-vissza.

A SpaceX verziója tudja a Föld-Hold oda részt is.

És a fejlesztési tempójukat nézve, még ha csúsznak is szokás szerint, bármelyik másik verziót verik.

Ha képesek lesznek starship-starship átszállásra Hold-orbitálison, akkor a hazaúton is.

2020. okt. 30. 15:33
 13/16 sadam87 ***** válasza:

"az emberes DEMO2 már nullát. "

Maradjunk már a bő egy évnél, jó (és ez a 2018 augusztusi bejelentéshez képest, azaz egy éves tervhez képest késtek még egy évet!).

[link]

"Átlagold. :D"

Mi van??? Most komolyan, ez valami vicc akar lenni? Fent három forrást is hoztam, hogy az első emberes repülést eredetileg 2017-re tervezték. 2020-ban sikerült. Ez nem tudom, neked milyen matematikai művelettel lesz egy év...

"A SpaceX verziója tudja a Föld-Hold oda részt is."

Igen, tudom, és ismét leírom: a NASA jelenleg nem a SpaceX űrhajóval tervezi eljuttatni az embereket a Holdig, akár lehetne úgy szállítani őket, akár nem. (Az amúgy tény, hogy elég mókás lesz, ha a SpaceX nyer. Az űrhajósok elmennek a Holdig egy 4 fős űrhajóval, majd leszállnak egy másikkal amivel vagy száz ember utazhatott volna egyszerre a Holdig.)

(Mellesleg, hogy a fenti mondatod helyesen: a SpaceX verziója tudni fogja - jelen tervek szerint - a Föld-Hold odaút részt is. Jelenleg csak prototípus van, az egyelőre 150 méterre tudott felemelkedni, tehát a Föld-Hold utat még nem tudja.)

2020. okt. 30. 16:00
 14/16 Wadmalac ***** válasza:

"Maradjunk már a bő egy évnél, jó (és ez a 2018 augusztusi bejelentéshez képest, azaz egy éves tervhez képest késtek még egy évet!)."

Nézőpont kérdése. A terv az volt, hogy ember nélküli demo 1, majd rá azt követő demo2 emberrel. Az évben, nem az évben, kérdéses. A kettő közé mindenképpen NASA felülvizsgálat volt tervezve, az sosem fix idő.

Demo1 csúszott 2 évet. tolta maga előtt a deom2-t.

Szóval politikai játék, nézhetjük úgy, ahogy a kritikus nézi, nézhetjúk úgy, ahogy a SpaceX.

És az utóbbi fele pártos vagyok. :D

"Mellesleg, hogy a fenti mondatod helyesen: a SpaceX verziója tudni fogja - jelen tervek szerint - a Föld-Hold odaút részt is"

Értelemszerűen.

"Jelenleg csak prototípus van, az egyelőre 150 méterre tudott felemelkedni"

Igaz. Viszont mivel az MK1 dummytól idáig eljutottak nem egész egy év alatt, van jócskán ok az optimizmusra.

A többi verzióhoz képest jelentős előny, lévén az Oriont még csak daru emelgeti, a többi cuccot meg csak a tervezők pendrive-on. :)

2020. okt. 30. 16:14
 15/16 sadam87 ***** válasza:

"Demo1 csúszott 2 évet. tolta maga előtt a deom2-t."

Ha házat építtetsz (egy adott kivitelezővel), és csúszik a kivitelezés, akkor te csak a tető elkészülésétől vagy az villany bekötésétől számított csúszást veszed figyelembe?

Amúgy annyi igaz, hogy például a NASA-nak is változtak az elvárásai útközben, tehát nem csak a SpaceX-en múlt a csúszás (legalábbis nem az egésze). De ez viszont később sem fog változni, állami engedély nélkül aligha repkedhet a SpaceX űrhajója.

Amúgy Musk szeret bombasztikus bejelentéseket tenni, amik aztán vagy úgy lesznek vagy nem. Ettől függetlenül tény, hogy lenyűgöző, amit a SpaceX csinál, szóval én is úgy gondolom, jó eséllyel beelőzik a NASA-t (hosszú távon), és a többi riválist, de azért a dátumokkal elég szkeptikus vagyok. Ha másért nem, hát azért, mert van egy csomó dolog, amit előre nem lehet figyelembe venni.

Szóval nagyon csodálkoznék, ha a linkben található tervezett dátumokat tartani tudnák. De ne legyen igazam.

[link]

2020. okt. 30. 16:29
 16/16 Wadmalac ***** válasza:

Valóban, az előrejelzéseik túlzóak, valóban részben az ő hibájuk, ha nem úgy valósul meg.

Musk jellemzően olyan bejelentéseket tesz, amilyen határidő-célokat maguknak tűz ki, publikusra visszafogottabbakat kéne adni.

Valószínűleg a gyors sikereik egyik oka éppen a lehetetlenül rövid határidős célkitűzések hajtása.

A fejlesztési stratégiájuk homlokegyenest eltér az eddigi űripari fejlesztésekétől és úgy néz ki, ez a hatékonyabb, sőt, gazdaságosabb út.

A csúszásokkal együtt is klasszisokkal gyorsabb a fejlesztésük bárminél, amit eddig láttunk.

Szerintem nagyon esélyes első befutók.

2020. nov. 2. 09:02
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!