Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet transzlucid...

Hogyan lehet transzlucid zománcot készíteni?

Figyelt kérdés

Tehát olyan zománcot, ami alapból szürke (mindkét oldalról), viszont ha megvilágítja az egyik oldalát a Nap, akkor színessé válik.

Szeretnék egy ilyen nyakláncot, azért érdekel a dolog. Venni nem lehet sehol. (Olyan van, aminek az egyik fele szürke, a másik meg színes, de az nem igazi.) Utánanéztem hogy hol készítenek ilyet, és sehol sem találtam. Wikipédia szerint a tűzzománc egyik altípusa. Rákerestem arra is, de ahol készítenek olyat ott ilyen típust pont nem csinálnak.

Csak én nem találtam meg, vagy ez valami annyira bonyolult technika, hogy ilyennel nem foglalkozik senki?

2020. aug. 12. 17:10
 1/4 Wadmalac ***** válasza:

Fogászati kerámia alapanyagként kaphatóak, akár Kínából rendelve is.

Persze ott csupán a fehér ilyen-olyan árnyalására vannak ,lehet, hogy te agresszívebb színt szeretnél.

Lítium-diszilikátok, 900 fok körüli kristályosodási hőmérséklettel.

2020. aug. 13. 08:49
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Megnéztem ezt Lítium-diszilikátot, tényleg csak fehérben van. Nekem mindenképp színes kellene. Színesben nem létezik? Furcsa lenne, ha most nem tudnánk ilyet csinálni, mert régi ékszereken vannak ilyenek, és ha akkor tudtak akkor most is kellene tudnunk.
2020. aug. 13. 09:16
 3/4 Wadmalac ***** válasza:

Próbáltam iylesmit találni.

Lehet, hogy a keresgélés alapján rosszul látom, de én úgy találom, ez a transzlucens tulajdonság nem simán egy kerámia alapanyag tulajdonsága, hanem a kerámia készítési technikája befolyásolja főleg, hogy a spec alapanyag hogyan, ilyen színt ad.

Találtam egy kupac eltérő szabadalmat ilyen-olyan transzlucens kerámia-bevonatra, mindnél az anyag ÉS az eljárás is szabadalmazott.

Ebből gyanítom, hogy ezért nem találsz simán ilyen alapanyagot, mert annak a használati módja is szabadalom-kötött.

[link]

2020. aug. 13. 09:30
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi a segítséget. Ez alapján szerintem is akkor védelem alatt áll. Kár érte :( A Szent Koronán láttam először ilyen zománcot, onnan jött alapból az ötlet, hogy ez tök jól nézne ki nyakláncként. És tényleg, mert van olyan is, csak az is valami 1000 éves már.
2020. aug. 13. 11:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!