Egy működő turmixgépben meg tudna romlani a tej?
Ha szobahőmérsékleten tejet tennénk egy turmixgép kelyhébe, és folyamatosan menne a gép, heteken át, képes lennének benne elszaporodni a baktériumok, vagy friss maradna korlátlan végig?
Ugyanezen gondolkodtam gamma sugaras sterilizáló esetén. Lenne egy gép, ami lassan keverné a romlandó ételt, italt, hogy minden részét érje a gamma sugárzás. Így meg tudna romlani?
"Nyilván szigetelő burkolat alatt zajlana a kísérlet, azért ez nem olyan nagy probléma"
A röntgenről biztos hallottál már, ólombetétes mellény a dokikon, stb. Na most a gamma sugárzás annál is nagyobb energiájú. Tényleg megéri kockáztatni, hogy a leendő gyerekeidnek (vagy családtagok leendő gyerekeinek) három szemük és egy lábuk legyen? :))
A keverés semmitől nem védene, a gamma a baktériumoktól, gombáktól igen.
De a romlás nem csak bacikból, gombákból áll, sima kémiai bomlásokból, oxidálódásból is.
Ezeket a keverés valószínűleg még gyorsítaná is (nagyobb oxigén- és reakcióhő-bevitel), a gamma is jár kémiai roncsolással is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!