Egy működő turmixgépben meg tudna romlani a tej?
Ha szobahőmérsékleten tejet tennénk egy turmixgép kelyhébe, és folyamatosan menne a gép, heteken át, képes lennének benne elszaporodni a baktériumok, vagy friss maradna korlátlan végig?
Ugyanezen gondolkodtam gamma sugaras sterilizáló esetén. Lenne egy gép, ami lassan keverné a romlandó ételt, italt, hogy minden részét érje a gamma sugárzás. Így meg tudna romlani?
A végén vaj lenne belőle. :D
És jó büdös.
Ha lehetséges lenne.
Ugyanis fél óra folyamatos működtetés közben akár
le is éghet a turmixgéped.
1: Most nyilván valami ipari turmixgépre gondoltam, vagyis ideális turmixgépre, ami korlátlan ideig képes menni leégés nélkül. Nem a turmixgép a lényeg, hanem hogy ha folyamatosan örvénylik, kevereg a tej nagy sebességgel, képesek-e benne szaporodni a mikroorganizmusok.
Miért lenne büdös, ha nem tudna megromlani?
Szobahőmérsékleten elszaporodnának a baktériumok, ha kevered, ha nem. (Emiatt lenne büdös.) Tejszínből lenne vaj sok keverés után, tejből nem hiszem, szerintem a keverés segítene homogenizáltan tartani, de ez csak tipp. Viszont megalvadna, miután megsavanyodik, de az alvadt tej a keverés miatt széttöredezne, szóval szerintem egy csomós trutyi lenne belőle.
Azt nem tudom, hogy a gamma-sugaras sterilizáló mennyire hatékony, de ha tényleg szó szerint sterilizál, vagyis minden baktériumot, gombát, spórát 100%-ban megöl, akkor nem kell se keverni, se többet sugározni, csak teljesen légmentesen lezárni, hogy újak ne kerülhessenek bele. Aztán még az a kérdés, hogy mennyi ideig akarod így tárolni, nagyon hosszú távon a kevésbé stabil molekulák valószínűleg szétesnének mikrobiológiai aktivitás nélkül is.
"gamma sugaras sterilizáló"
UV-C miért nem elég? A gamma sugaras sterilizálód szép lassan az egész környéket sterilizálja majd.
7: Lehet, hogy elég lenne az UV-C is. Talán a gamma hatékonyabban csírátlanít és kémiailag kevésbé kezdi módosítani a tej anyagát.
Nyilván szigetelő burkolat alatt zajlana a kísérlet, azért ez nem olyan nagy probléma. A mikrohullám se tesz jót az élő szervezeteknek, mégse halunk meg a mikrosütő közelében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!