Miért Űrhajó és miért nem csak Űrrepülő?
Az biztos, hogy már a 19. század végén volt olyan regény, amiben szerepelt "spaceship" (űr-hajó), talán az még hajóforma volt :)
[link] (1894-ből)
Aztán mire elkezdtek űrkutatással foglalkozni, már mindenki megszokta ezt a nevet.
Az űrrepülő nevet csak a space shuttle típusra hazsnálják.
Második jól írja... Bár nem hiszem, hogy hajóformának képzelték, de amikor az embereket már foglalkoztatta az űrbe való eljutás (tehát nevet adtak az odamenő járműnek), akkor még a hajó volt az az eszköz amivel a leghosszabb utakat megtették.
Bár nem tudom pontosan mikor alakult ki a szó és hogy akkor tudott e már repülni az ember, de az biztos, hogy ha tudott, akkor azt még nem repülőgéppel tette, hanem légHAJÓval (airship) :) így logikus, hogy ami mégfeljebb megy az űrbe, azt űrhajónak kell hívni. :)
Harmadik vagyok.
Arról nem is beszélve, hogy ha űrhajó űrrepülőnek hívnák, akkor hogy hívnák az űrrepülőt?
Ja... űrsiklónak. :)
Kösz a válaszokat!
nekem is hasonló gondolatok járták át az agyam mikor ezen rágódtam de így ahogyan leírtátok már teljesen elfogadható ez a hajó elnevezés dolog ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!