Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért Űrhajó és miért nem...

Miért Űrhajó és miért nem csak Űrrepülő?

Figyelt kérdés
Tudom hogy mindkét variációban használják ezt a kifejezést de arra lennék kíváncsi hogy ki és miért és mikor adta az űrhajó nevet egy űrrepülőnek amikor semmilyen mivoltában nem hasonlít hajóra....
2010. aug. 2. 23:01
 1/7 anonim ***** válasza:
Űrhajó és űrrepülő közt elég lényeges különbség van.
2010. aug. 2. 23:18
 2/7 anonim ***** válasza:
67%

Az biztos, hogy már a 19. század végén volt olyan regény, amiben szerepelt "spaceship" (űr-hajó), talán az még hajóforma volt :)

[link] (1894-ből)

Aztán mire elkezdtek űrkutatással foglalkozni, már mindenki megszokta ezt a nevet.

Az űrrepülő nevet csak a space shuttle típusra hazsnálják.

2010. aug. 2. 23:45
 3/7 anonim ***** válasza:

Második jól írja... Bár nem hiszem, hogy hajóformának képzelték, de amikor az embereket már foglalkoztatta az űrbe való eljutás (tehát nevet adtak az odamenő járműnek), akkor még a hajó volt az az eszköz amivel a leghosszabb utakat megtették.

Bár nem tudom pontosan mikor alakult ki a szó és hogy akkor tudott e már repülni az ember, de az biztos, hogy ha tudott, akkor azt még nem repülőgéppel tette, hanem légHAJÓval (airship) :) így logikus, hogy ami mégfeljebb megy az űrbe, azt űrhajónak kell hívni. :)

2010. aug. 3. 11:21
 4/7 anonim ***** válasza:

Harmadik vagyok.

Arról nem is beszélve, hogy ha űrhajó űrrepülőnek hívnák, akkor hogy hívnák az űrrepülőt?

Ja... űrsiklónak. :)

2010. aug. 3. 11:23
 5/7 anonim ***** válasza:
Miért? Nézd meg mi a hajó lényege! Nem a víz, hanem hogy folyamatos jelleggel halad egy felületen, nagy teherbírása van stb. A repülő általában inkább a sebességről szól, nem a hatékony szállításról. Az űrutazáshoz először mindenképpen a robosztusabb szerkezetek fognak kelleni, amik inkább a hajók jellegzetességeit viselik (csak nem felületen, hanem térben mozognak), mint a reülőét (a repülő gyakorlatilag ugyanúgy felületen mozog, mint a hajó, csak van egy minimális fel-le mozgástere, míg űrhajónál nincs ilyen).
2010. aug. 3. 11:50
 6/7 anonim ***** válasza:
Amúgy már jól leírták páran, hogy miért lett űrhajó. Csak annyit akarok hozzátenni, hogy például a tájékozódáshoz az űrben, ugyanazt a csillagot használják ma is, mint a régi hajósok használták. Másrészt a hajó volt az, amivel az emberiség a nagy felfedezéseket tette, ismeretlen területeket járt be, így ez valóban jó indok, hogy űrhajónak hívják:)
2010. aug. 3. 12:23
 7/7 A kérdező kommentje:

Kösz a válaszokat!

nekem is hasonló gondolatok járták át az agyam mikor ezen rágódtam de így ahogyan leírtátok már teljesen elfogadható ez a hajó elnevezés dolog ;)

2010. aug. 3. 12:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!