Az emberek arca miért különböző egymástól és az állatok meg miért egyformák?
De bizony igaz kérdező.
Egy adott ember gyakran lát formákat, ezt megjegyzi az agya. A különbségeket is. A gondolkodás, következtetés azon alapul, hogy képesek vagyunk ismert formákból más, nem ismert formák jellegzetességeit meghatározni. Azonban minél kevesebb ismerettel rendelkezünk valamiről (minél kevesebb a tapasztalat), annál kevésbé vagyunk képesek felismerni apró eltéréseket.
Nincs két egyforma élőlény, létezik antropológiai mérési módszer, amely számszerűen megmondja az eltéréseket.
A csimpánzoknak, gorilláknak, de még a kínaiaknak is egyedi az arcuk, attól még, hogy te vagy én nem tudjuk ránézésre megkülönböztetni őket.
Az agy a megszokott kinézetű arcok apró eltéréseire van ráállva. Normál esetben ezek az apró eltérések hordozzák a lényeges információt, a megszokottól lényegesen eltérő arcok esetén pedig a nagy eltérés a leglényegesebb információ az agy számára, így az apró arcvonásokat már nem is keresi.(nagy eltérés = más faj v. extrém kinézet v. más emberi rassz stb.)
Olvasd el Jane Goodall vagy Diane Fossey valamelyik könyvét, abban igen alaposan leírják, hogy mennyire meg lejet külöböztetni CSAK AZ arcról az egyes állatokat, mindegyiknek más-más az arca.
Az, hoyg te nem látsz különbséget, CSAK ANNYIT jelent, hogy nem foglalkoztál velük igazán, nem nézted meg öket alaposabban.
Én egy évig laktam kameruni lányokkal egy lakásban. Eleinte az sem volt világos, hogy ketten vagy hárman vannak, de még egy hónap múlva sem tudtam öket biztosan megkülönböztetni.
Mindegyik (mind a 3) igen hasonlóan öltözködött, a ruháikat csereberélték is egymás közt, a hajuk vagy rövid volt, vagy egyfajta hajpótlékot tettek fel, ami rengeteg kis copfból állt, ezt is mindegyik tetszés szerint vagy horta éppen vagy sem - szóval számomra ugyanúgy nézett ki mindegyik.
Aztán szép lassan kezdtem emgtanulni a különbségeket is látni bennuk és az év végére eljutottam oda, hogy szerintem alig hasonlítanak egymásra.
Az egész csak megszokás kérdése, és idö kell, mire megtanulja valaki a különbségeket látni, a csoport hasonlóságán belül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!