A vízüveg és a rendes üveg miben különbözik egymástól?
Az összetételben, és az összetevők arányában van lényeges különbség.
A vízüveg képlete Na2SiO3, úgy is felírható, hogy Na2O * SiO2. Tehát 1 mól dinátrium-oxid, és 1 mól szilícium-dioxid.
Több ezer üvegfajtát gyártanak, de a közönséges ablaküveg közelítő képlete Na2O * CaO * 6SiO2 .
Ha mész helyett is dinátrium-oxidot teszünk a keverékbe, akkor is lehet belőle üveget olvasztani. Nem túl jó minőségű üveg, de üveg lesz. Az összetétel ekkor így alakul:
2Na2O * 6SiO2 - 2 mól : 6 mól . Magyarul háromszor annyi kvarc mint alkáli-oxid.
A vízben oldódó nátrium-szilikátnál 1 : 1 a mólarány.
-
Ha akarod mesélek még jénai, muránói, stb. üvegekről, de most álmos vagyok.
Egészen más. A szilárdsága meg sem közelíti a rendes üvegét. könnyen megmunkálható,de nem érdemes belőle semmit csinálni.
Viszont valamilyen sav hozzáadásával szilikagélt lehet belőle csinálni.
Ha jól emlékszem, a beszáradt vízüveg oldat maradékát jó régen vizsgáltam.
A kiálló részeket kézzel le lehetett törni.
Ha belegondolok, valószínűleg porózus, a víz molekulák számára többé-kevésbé átjárható.
A szokásos üvegtechnikai műveleteket ( - gázlángon melegítve húzás, hajlítás -) nem próbáltam ki ezen az anyagon.
A Náray-Szabó könyv szerint a nátrium-metaszilikát üzemi gyártása során a kihűlt olvadék magától, darabokra esik szét. Ezekből a darabokból túlhevített gőzzel készítik a vízüveg oldatot.
Nemcsak híg savakkal, hanem ammónium-sókkal is lehet belőle kovasavgélt készíteni.
- - - -
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!