Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A vízüveg és a rendes üveg...

A vízüveg és a rendes üveg miben különbözik egymástól?

Figyelt kérdés
A vízüveg és a rendes üveg miben különbözik egymástól miután készen vannak? Mert ugye a vízüveg alapból folyékony és miután megszilárdult ugyanolyan üveg lesz mint ami rendes eljárással készült?

#üveg #kémia #oxigén #folyékony #oxid #vízüveg #szilízium #szilícium oxid
2019. júl. 4. 16:34
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem, a vízüveg nátrium-szilikát.
2019. júl. 4. 16:42
 2/6 anonim ***** válasza:

Az összetételben, és az összetevők arányában van lényeges különbség.

A vízüveg képlete Na2SiO3, úgy is felírható, hogy Na2O * SiO2. Tehát 1 mól dinátrium-oxid, és 1 mól szilícium-dioxid.

Több ezer üvegfajtát gyártanak, de a közönséges ablaküveg közelítő képlete Na2O * CaO * 6SiO2 .

Ha mész helyett is dinátrium-oxidot teszünk a keverékbe, akkor is lehet belőle üveget olvasztani. Nem túl jó minőségű üveg, de üveg lesz. Az összetétel ekkor így alakul:

2Na2O * 6SiO2 - 2 mól : 6 mól . Magyarul háromszor annyi kvarc mint alkáli-oxid.

A vízben oldódó nátrium-szilikátnál 1 : 1 a mólarány.

-

Ha akarod mesélek még jénai, muránói, stb. üvegekről, de most álmos vagyok.

2019. júl. 5. 01:25
 3/6 anonim ***** válasza:
Tényleg álmos voltam. Az elmaradt, hogy a szokásos ablaküvegnél a Na2 : SiO2 mólarány Kb. 1 : 6 .
2019. júl. 8. 00:20
 4/6 A kérdező kommentje:
És amiután megszilárdult, azután ugyanúgy munkálható mint a rendes üveg?
2019. júl. 20. 20:19
 5/6 anonim ***** válasza:

Egészen más. A szilárdsága meg sem közelíti a rendes üvegét. könnyen megmunkálható,de nem érdemes belőle semmit csinálni.

Viszont valamilyen sav hozzáadásával szilikagélt lehet belőle csinálni.

2019. júl. 20. 22:43
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha jól emlékszem, a beszáradt vízüveg oldat maradékát jó régen vizsgáltam.

A kiálló részeket kézzel le lehetett törni.

Ha belegondolok, valószínűleg porózus, a víz molekulák számára többé-kevésbé átjárható.

A szokásos üvegtechnikai műveleteket ( - gázlángon melegítve húzás, hajlítás -) nem próbáltam ki ezen az anyagon.

A Náray-Szabó könyv szerint a nátrium-metaszilikát üzemi gyártása során a kihűlt olvadék magától, darabokra esik szét. Ezekből a darabokból túlhevített gőzzel készítik a vízüveg oldatot.

Nemcsak híg savakkal, hanem ammónium-sókkal is lehet belőle kovasavgélt készíteni.

- - - -

2019. júl. 21. 14:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!