Mekkora lehet a világegyetem?
Nem végtelen, csak nagy.
Felfogni elég nehéz, de szerintem azért lehetséges egy nyitott elmével.
A megfigyelhető univerzum nagyságáról vannak szemléletes videók. Az már pont akkora hogy a legtöbb embernek aki nincs benne annyira a csillagászatba felfoghatatlan lenne. Azt nem tudjuk, hogy annál mennyivel nagyobb, vagy esetleg ténylegesen ennyi az univerzum, de azt tudjuk, hogy folyamatosan tágul.
Ebből pedig a következő probléma szülhető le:
A galaxiscsoportok távolodnak egymástól, mivel a közöttük lévő sötét energia tágul, nem pedig az univerzum szélei, ez egy gyakori félreértés. A másik pedig az, hogy a galaxiscsoportok, amikben a galaxisok elég közel vannak egymáshoz ahhoz, hogy a gravitáció érvényesüljön a sötét energia felett, ott a galaxisok közelítenek egymáshoz, azaz az ilyen galaxiscsoportokból egyszer majd egy nagy szupergalaxis lesz. Viszont, a szupergalaxisok egyszer olyan távol fognak kerülni egymástól, hogy már a fényüket sem fogjuk látni, azaz a galaxisunkon kívül teljes sötétség lesz az égbolt, az akkor kifejlődő intelligens fajok pedig könnyedén gondolhatják ezt, hogy ennyi az univerzum, mivel semmilyen módon nem lesznek képesek látni a többi galaxis fényét, még fénysebességgel sem érnék utol azokat soha. Szóval remélem érthető a gondolatmenet, mi gondolhatjuk azt, hogy ennyi az univerzum, de ki tudja mennyit nem látunk belőle.
A véges és végtelen fogalma közötti különbséget megfelelő ismeretek megszerzése után lehet megérteni. Természetesen próbálkozhatunk anélkül is, ám annak félreértés les za következménye. Ennek oka az, hogy a mondottakat próbáljuk tapasztalataink alapján értelmezni, ám mivel erről semmit sem tanultunk meg, így azt használjuk, amink van. Az pedig nem lesz jó. Ugyanakkor nagyon keserves dolog utólag azt mondani, tévedtünk, emiatt annyira erősek a tévhitek.
Annyi mondható, az univerzum nagyobb, mint amit eddig képesek voltunk megismerni. Ha pedig azt gondoljuk, hogy holnap többet tudunk róla, 10 év múlva még többet, 1000 év múlva még többet, akkor kézenfekvő azt mondani, az univerzum végtelen. Majd ha valaki megtapasztalja, megméri, hogy mégse, akkor ráérünk azt mondani, mégse végtelen, és rögtön azt is tudjuk, mekkora.
Természetesen sokan pontosan tudják, mit értek végtelen és pont ilyen végtelen alatt, de elképzelésem sincs, hogyan érzékeltessem ezt valakivel, ha nincs fogalma a végtelenről.
Talán annyit mondhatok: a napsugár 8 perc alatt ér a szemünkbe a napról. A nap 150 millió km-re van tőlünk. Na most, ha az a fénysugár még további 13 ezer milliárd évig utazik, nem ér a világegyetem végére. Tehát az ennél biztosan nagyobb. Elsőnek talán érdemes elképzelni, mekkora utat tesz meg a fénysugár egy nap, egy év vagy 13 ezer milliárd év alatt.
Tőbb elmélet létezik.
Egyik szerint a mi Univerzumunk méretét 96 milliárd fényévre teszik.
Más elméletek szerint végtelen számú univerzum létezik, tehát a Világegyetem végtelen.
Azért kellene inkább a régi válaszokat visszaolvasni, mert azokból már kigyomláltuk ezeket a butaságokat, amelyeket a #8 is ír.
A LÁTHATÓ része 96 mrd fényév a világunknak. A világunk ennél sokkal nagyobb.
Az meg, hogy mennyi világ létezik... ki tudja?
Kösz mindenkinek,
akkor vissza olvasom a régieket,ha már itt kérdezni sem lehet.Már elegemvan az oldalból akkor,pá.
Igazad van, én a látható világegytemről írtam. A Hubble-sugár 46 milliárd fényév, egyes csillagászok szerint 48.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!