Aki magas IQ-val rendelkezik (130-145 között), hogyan jellemezné a gondolkodását, felfogóképességét? A gondolkodásának a működését?
Leírom az én meglátásaimat, hátha valaki képes hozzáfűzni pár dolgot.
1. Mintákat keresik és figyelik és észre is veszik.
Pl.: Beszélgetés mintája, hogy hova vezet, előre látja és meg is jósolja.
2. Az adott dolgokból, információkból való gyors következtetési képesség.
3. Magas szintű logikai készség.
4. Magas szintű elemzési készség.
Az információ egy részéből, az egész jelenség megértése, illetve a teljes információból egy részjelenség megértése.
Jobban, gyorsabban meglátják a dolgok közötti kapcsolatokat, összefüggéseket.
5. Magas szintű jellemzési készség.
6. Észlelési képesség. Különböző dolgok, különböző módon való feldolgozása. Több mindent észrevesznek a környezet jelenségeiből.
7. Fogalmi gondolkodás
Így van.
Különféle információk között, a különbségek és azonosságok észrevétele és ezek beillesztése logikai rendszerbe.
Nem tudom, mennyire magas az IQ-m, tudtommal 130 fölötti. Azt tudom mondani, hogy gyakran tapasztalom mindenféle társaságban, hogy az emberek hülyeségeket kérdeznek. Csomószor fogom a fejem, mikor egy előadáson a közönség bekérdez, hogy nem igaz, hogy ott a lehetőség, hogy valami értelmeset kérdezzenek, és ilyen hülyeség jut eszükbe, amit józan ésszel is ki lehetne találni. Azonkívül elég kevés infóból elég sok "lejön" számomra az emberekről. Megjegyzek rengeteg random dolgot, ami összeáll a fejemben. Pl. magamtól megfigyeltem, hogy minden motor rendszáma U-val kezdődik. Nem különösebben érdekelt, csak feltűnt. Hamar észreveszek olyan apróságokat, mint hogy valakinek mondjuk egy kis aranykereszt medálja van, és akkor tudom, hogy katolikus, vagy kitalálom másból. Sokszor az az érzésem, mikor találkozom egy új emberrel, hogy már ismertem hozzá hasonlót, a gesztusaiból, a beszédmódjából tudok olyanokra következtetni egyből, hogy mennyire zárkózott, mi érdekli, mennyire impulzív személyiség stb. Úgy általában az az érzésem, hogy észreveszek meg megjegyzek sok dolgot, amit más nem.
Nagyon irritálnak a belátásra képtelen emberek. Pl. tegyük fel, hogy én kikanyarodom egy olyan útról, ahol csak egy autó fér el egy főútra, ahol jönnek-mennek az autók, és onnan pont oda akar kanyarodni egy másik kocsi, ahol én vagyok. Elméletben nekem kéne visszatolatnom, hogy elférjünk ketten egymás mellett, hisz neki van elsőbbsége, és csak utána mehetek ki a főútra, de józan paraszti ésszel belátható, hogy mindkettőnknek sokkal egyszerűbb, ha lemond az elsőbbségéről, engedi, hogy kikanyarodjak, és én is mehetek a dolgomra és neki sem kell szerencsétlenkednie, hogy elférjen a két autó egymás mellett. Utálom, mikor az emberek nem gondolkodnak előre.
Utálom a fideszt.
Nagyon zavar bizonyos kifejezések rossz használata. Pl. a falra tudnék mászni valahányszor meghallom az "ellenőriz" igét "ural, irányít" értelemben. "Az orosz csapatok ellenőrzik Mariupolt". Nem ellenőrzik, hanem uralják. Értem, hogy az angol "control"-ból fordították valamikor, ami mindkettőt jelenti egyszerre, de a magyarban az ellenőrzés az az, amit a kalauz csinál a vonaton. Csak sajnos ezt már nem lehet kiirtani a nyelvből.
Az is rohadtul irritál, amikor következetlenséget találok egy filmben vagy regényben, amit amúgy élveznék. És még jobban irritál, amikor ezt szóvá teszem, és azzal jönnek, hogy "JÓLVANDEHÁTEZEGYMESE". Nem értik meg a hülyék, hogy attól, hogy valami fikció, attól még számon lehet kérni rajta a belső következetességet. Nem azon akadok ki, hogy nincs is olyan, hogy tűzokádó sárkány és emiatt baromság a Game of Thrones, hanem azon, amikor egy epizódon belül átér a Makulátlanok serege Sárkánykőről Casterly Rockra, ami egy több hónapos hajóút kéne, hogy legyen.
Utálom a "kilencvenszázalék" -ozást. Értem, hogy a legtöbb embernek mindegy, hogy a "nagyon sok" az éppen hány százalék, de a számoknak jelentésük van. Egy mérnök akkor mondja, hogy 90%-os telítettségű az oldat, vagy 90% valaminek a valószínűsége, amikor az nem 85 és nem 97,4, hanem éppen 90%. Ha csak annyit akarsz mondani, hogy "nagyon sok", akkor mondd azt, vagy azt, hogy túlnyomó többség, vagy mit tudom én, mit.
Nem tudom, hogy ezek az intelligencia jelei-e, vagy szimplán kicsit idegbeteg vagyok. Simán lehet az utóbbi :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!