Mit gondoltok mikor a Titanic süllyedt hol haltak meg legtöbben?
"45% én felpontoztalak."
Így van, már 64, de én is felpontoztam most. :D
"Miből gondolod, hogy volt számottevő örvény?"
Mert minden ifjúsági irodalomban az örvény húzza le a hajótörötteket.
Próbáljuk meg az örvényt fizikai úton megmagyarázni és akkor mindjárt érthető lesz, hogy hogy óriási örvény tud lenni egy ilyen méretű hajó süllyedésekor.
Amikor a hajó süllyed, az alatta levő víztömeg megpróbál kitérni az útjából. Eddig gondolom mindenki érti.
Aztán , amikor a hajó már a víz alá kerül, akkor egy jó nagy víztömeg zúdul a hajó fölötti részbe, mert a víz olyan, hogy kitölti a megüresedett helyet.
Ha ez a süllyedő tárgy nem tömör, hanem üreges, mint egy hajó a sok kabinjával, akkor még nagyobb víztömeg zúdul be az üres helyekre.
Ahogy a hajó alatt túlnyomás keletkezik, a felette levű részen vákuum. A vákuum elsősorban a vízre hat, de mivel a szerencsétlen ember a közegben van, ezért megy le a vízzel együtt.
Valójában csak akkor van esélye túlélni, ha a hajótest minden ürege megtelt vízzel és megszűnt a hajó süllyedése.
Ha a hajó és az ember közti távolság bármi okból nőni kezd, akkor már csökken a vízre és vele együtt az emberre ható vákuum. Ha ekkor még élsz és nem húzott túl mélyre, akkor elindulhatsz felfelé. De mivel a Titanic qrva nagy hajó volt, így nem gondolnám, hogy volt ember, aki túlélte, ha már egyszer lerántotta az örvény.
Ilyenkor szerintem akkor van a legnagyobb esélyed túlélni, ha áramvonalas maradsz, amennyire csak tudsz.
Ha vízszintes testhelyzetet veszel fel, akkor véged, mert a vákuum nagyobb felületen hat rád.
örvény az mindenképp keletkezik.
Hogyan állapítottad meg, hogy nincs örvény ?
A legegyszerűbben úgy lehet, hogy teszem azt a víz fajsúlyával közel azonos (egy kicsivel könnyebb) csillámló lemezkéket teszel a vízbe, amin jól látható, hogy hogyan mozognak.
Ha felülről lefelé elmozdul valamelyik az már örvény.
Az örvény nem csak a vízszintesen körbe-körbe forgó dologra értendő. Szerintem Te erre gondoltál, nem ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!