Mi ennek az elméletnek a neve?
Butaság.
Mert vagy tudod mérni - és akkor ott lesz - vagy nem lehet mérni, és akkor nem mindegy?
A szolipszizmusnak valami alága lehet. Berkeley szubjektív idealizmusa is ilyesmit mond.
Csak az létezik, amit én az értelmemmel megteremtek.
Szóba került Schrödinger, nem kéne összekeverni a kérdésben szereplő témát a dolgok hullámfüggvény-állapotával és a megfigyelésre összeomló hullámfüggvénnyel.
Az nem filozófia, az a kvantumvilág fizikai ténye, hogy a szuperpozícióban (egyszerre több lehetséges állapotban) lévő dolgok a megfigyeléssel "omlanak" be a fix valósági állapotba.
És ez az olyan makroméretű dolgokra, mint a szekrény tartalma, az a bizonyos macsek stb. már nem igaz. A megfigyelés nem ember általi nézést jelent, hanem bármi információs kapcsolatot a nem szuperpozícióban lévő dolgokkal.
Az meg pl. a szekrény tartalma esetén biztosan fennáll.
"Szóba került Schrödinger, nem kéne összekeverni a kérdésben szereplő témát a dolgok hullámfüggvény-állapotával és a megfigyelésre összeomló hullámfüggvénnyel."
Látszik nem értesz hozzá: nem tudod mi a hullámfüggvény, mert nem állapot hanem egy matematikai absztrakció. És megfigyelésre sem "omlik össze" (nem tudom ki tanítja ezt a badarságot...), mert a valóságban nem létezik, ez csak egy matematikai modell. Elárulom, a hullámfüggvény és komplex konjugáltjának szorzata bír csak fizikai tartalommal.
"Az nem filozófia, az a kvantumvilág fizikai ténye, hogy a szuperpozícióban (egyszerre több lehetséges állapotban) lévő dolgok a megfigyeléssel "omlanak" be a fix valósági állapotba."
Téves. A mikrorészecskék nem "egyszerre több lehetséges állapotban" léteznek (óriási hülyeség), hanem adott időpillanatban jól meghatározott fizikai értékeik vannak (hely, impulzus, ...). Csak a megfigyelő számára érhető el korlátozott információ róluk.
"hanem adott időpillanatban jól meghatározott fizikai értékeik vannak (hely, impulzus, ...)."
Nincsenek.
Pont ez a helyzet, hogy egyszerre vannak sok állapotban.
Tudom, hogy ez neked hihetetlen, de ettől még így van.
"Csak a megfigyelő számára érhető el korlátozott információ róluk."
Ha így lenne, a kvantumszámítógép semmivel se lenne gyorsabb a hagyományosnál.
#6:
Nem az első alkalom, amikor a kommented alapján kénytelen vagyok feltételezni, hogy nem ugyanabban az univerzumban élünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!