Legalább milyen hőmérsékletnek kellene lennie ahhoz, hogy az emberek életben maradjanak, ha mindig meztelenül lennének, és a szabadban élnének?
Magamból kiindulva 35 °C. :D
Normális embernek gondolom elég 23-25 °C körül.
Szerintem egy eszkimót 19 fokban is leverne a víz.
Az emberiség különböző területeken élő tagjai más és más értéket érzenének kellemesnek, a megszokásuk és némi fizikális alkalmazkodás révén.
Plusz egyéni eltérések is jelentősek, lásd. #1.
Amúgy valóban valahol 25 fok körül lehet az a hőmérséklet, aminél alvás közben sem fázik az átlagember (bár szerintem egy közép-afrikai átlagpolgár vacogna). Mozgáshoz viszont sok is lehet.
Mondjuk egy átlag európainak kb. 25-28 C fok között kellemes, ~ 13-33 fok között még elviselhető. (A 13 fok elég cudar pucéran, de talán még nem halálos.)
Egy fontos részlet, hogy milyen talajon, mert mezítláb 13 fokban már azért sok testhő elmehet a talaj felé.
Ez sajnos megint az a kérdés amire nem lehet egyértelmű választ adni.
Ugyanis függ a következő fizikai hatásoktól is:
- Szélsebesség
- (relatív) Páratartalom
- Csapadék
- Testzsír
- Bevitt élelem mennyisége (éhezés)
- Mozgás közben és statikus mondjuk ülőhelyzetben is más.
- Nációk szerint is más a hőérzet és túlélési idő is.
Lehet van még több is.
Ez annyi paraméter ami már bőven ellehetetleníti az egyértelmű és egyféle választ.
Én pl 14-15 C -ig szélcsendben simán elvagyok rövid ujjú póló + rövidnadrágban főleg ha mozgok is. Megkockáztatom meztelenül is bírnám, bár nem próbáltam. :D
De ha mondjuk esne az eső és fújna a szél azt már nemigen lehetne elviselni 14-15 fokban, sőt a kihűléssel fenyegetné bármelyik embert akármennyit mozog is, főleg meztelenül.
A 25C kellemes ha nem mozogsz de testmozgásnál más sok nekem is.
Viszont van fölös testzsírom bőven. :D
Na most ha egy csontsovány ember lenne a minta akkor 14-15 fokban már nadrágban és pulcsiban lenne. Meztelenül pedig simán kihűlne ha nem mozog csak fekszik.
Eső és vagy szél is végzetes lenne számára.
Ha ugyanez a sovány ember 25 fokban meztelenül feküdne azt még talán épp jó lenne neki, kicsit talán fázna ha ilyenkor fúj a szél vagy esik az eső is. Mozgás közben viszont teljesen komfortosan érezhetné magát, életveszély nélkül.
Na most vegyünk ismét egy mackós testalkatú egyént és mondjuk 1-2 hét éhezés után tegyük ki ugyanezeknek.
Hiába a még meglévő testzsír, azt olyan gyorsan nem tudja a szervezet lebontani hogy kellően fűtsön. Ilyenkor már a szél és esőmentes 14 fok is kihüléshez vezethetne.
A sovány emberünknél meg ez meztelenül 100% -os biztos lenne, még mozgása esetén is.
És most vegyünk egy más nációt Inuitot vagy Andoki -t vagy Himalájait ők mindezt lazán bírnák még éhezve soványan is.
Remélem így már átlátható mennyire összetett a kérdés és egyszerű válasz erre nem is születhet.
Ismeritek ezt a hőmérsékletes viccet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!