Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A tudomány általában végső...

A tudomány általában végső soron nem más, mint egoizmus?

Figyelt kérdés
A tudományoknak általánosságban vannak olyan alapjai, amire azt mondják "nem bizonyítható, elfogadjuk, mert csak". Ezt axiómáknak nevezik. Az egyik ilyen alap axióma, hogy az ember számára az univerzumban minden érzékelhető, megismerhető, felfogható. De egy ekkora univerzum minden törvényével majd pont úgy fog létezni, hogy benne parányi porszemként létező majomkorcsosulás (ember) parányi agya azt 100%-ban képes legyen értelmezni és felfogni? Mi ez, ha nem színtiszta egoista gondolkodás?

2020. jan. 3. 09:44
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Vagy félreértetted, vagy meggajdult az öreg.

Sok ilyenről hallottam már. Nem jelent semmit, ha valaki MTA professzor.

Attól még mondhat csacsiságokat az egyetemen. Főleg magánvéleményt.

2020. jan. 3. 15:07
 12/16 A kérdező kommentje:
11. Ő csak a tudomány alapvetéseiről beszlélt nyilván. (abban voltak ilyenek, hogy minden megfigyelhető pl.) az egoizmus rész és a kérdés már csak az én továbbvitt agyalásom, de elképzelhető, hogy valamit tényleg félreértettem, vagy szenilisedett az öreg :)
2020. jan. 3. 15:11
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk bsc-n volt olyan, hogy mondta a tanár, hogy a bizonyítás majd mesterszakon lesz, mert túl bonyolult. Addig legfeljebb annyit tehetünk, hogy elfogadjuk. Nem erről volt szó? De amúgy igen, ahogyan eddig is írták, csak az van elfogadva hivatalosan ami bizonyítható, tanárúr rosszul fejezte ki magát.
2020. jan. 3. 15:30
 14/16 Mojjo ***** válasza:
100%
@12: lásd amit írtam. Az hogy minden megfigyelhető, nem jelenti azt, hogy mi, mint emberi faj, mindent meg is tudunk figyelni.
2020. jan. 3. 15:34
 15/16 anonim válasza:
Gyenge troll vagy
2020. jan. 3. 17:44
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Én az egoizmuson is kiakadtam, mert nem néztem ugyan utána a pontos jelentésének, de nagyon úgy tűnik nekem, hogy egyetlen emberre vonatkozik, aki saját magát minden fölé helyezi, magának előnyöket akar szerezni, akár a többiek, vagy más rovására.

A tudomány nem ilyen, az egész emberiség közkincse, még akkor is, ha esetleg egy felfedezést, megismerést titkosítanak, például katonai céllal, vagy gyógyszert, eljárást gazdasági előnyökért, mert akkor egy kisebb csoport érdekeit szolgálja mindaddig, amíg mások a licencet meg nem vásárolják, vagy maguk is fel nem fedezik az ismeretet.

Még csak nem is csupán az emberiség szolgálatában áll, hanem összességében bárminek a hasznára lehet, állatfajok túlélésének, környezeti katasztrófa elkerülésének, stb...

Még abban az esetben is, ha valaki egy új ismeretet nem akar megosztani a többiekkel, akkor is eljut az eredménye mindenhová, hiszen maga gyártani kezdi a gyógyszert, az elektromos autót, rádiótelefont, az új találmányt, amelynek valamilyen hatékony tulajdonságát kifejlesztette, ezért az elérhetővé válik mások számára is, így egoizmusról szerintem a tudománnyal kapcsolatban nem beszélhetünk semmiképpen.

2020. jan. 3. 22:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!