Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Eszterga késtartó hosszabító...

Eszterga késtartó hosszabító (kép lent)?

Figyelt kérdés

[link]

Az érdeklene, hogyha a késnek nagy kinyúlást kell biztosítani (pl. egy csőben való belső átmérő esztergálásakor) akkor műhelyben láttam felszerlni, egy ilyen hosszabbítót, amibe az eredeti szerszámot fogták bele. Ilyen hosszabítótó lehet kapni vagy egyedileg kell megcsinálni?

200mm kinyúlást szertnék biztosítani és ehhez keresnék valami kereskedelemben beszerezhető készüléket. 25x25 szárkeresztmetszetű szerszámot szeretnék belerakni.

#kés #eszterga #hosszbabító
2019. dec. 29. 14:20
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ilyet házilag érdemesebb készíteni. Azonban vigyázni kell, mert ilyen extra hosszméreteknél hatalmas rezonancia következhet be! Szerintem ilyen hosszon esztergálni belső felületet már igencsak feszegeti a határokat!
2019. dec. 29. 22:04
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha csak egyszeri alkalomra kell, akkor a szerszámot hegeszd rá egy hosszabb négyzetacélra.

Ha többször szeretnéd használni más más késekkel, akkor pedig fogj egy négyzetacélt és alá-fölé hegessz egy 15mm vastag laposacélt. A felsőbe befúrod a csavarok menetét és már használhatod is.

Ha ezt valami profi gyári kivitelben szeretnéd megvásárolni, akkor minimum egy 50-est el fognak kérni érte, mivel egyetlen anyagból készítenék el és ebből nem adnának el sokat.

2019. dec. 30. 12:09
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ezt a szerszámot fúrórúdnak hívják úgy érdemes keresgélni, angolul boring bar. Valaki a furatkést is így hívja, de a két dolog nem ugyan az, mint tudjuk.

Szerintem ez tipikusan egy olyan dolog amit egy abszolút alap felszereltséggel bíró gépműhelybe, úgymond illik megcsinálni házilag. Ha az anyagköltséget nézzük legyünk nagyvonalúak 10k + szintén nagyvonalúan 10k munkadíj, amit ugye nyilván magadnak nem fizetsz ki. Hát egy húszasért gyári kivitelt egészen biztos nem adnak sehol se, de lehet még 100-ért se. Szerintem nem kérdés hogy megéri-e csinálni egyet.

De, a kérdésre visszatérve, itt egy termék:

[link]

Ez neked konkrétan nem jó mert csak 12-es késszár megy bele, de kiindulási alapnak mondjuk megfelel, az árakat kb. belőni.

Amúgy nem tudom mekkora fogást akarsz venni, hogy a 25-ös késszárat kell beengedni. Mert a 200mm-es benyúlás azért nem olyan sok. Mondjuk igazán nagy darabokat nem esztergáltam sose. Lehet egy 800 vagy 1000-es furatba már indokolt, hogy egy 6-8mm-es fogást elbírjon. Másrészről gondolom forrasztott kést akarsz befogni nem egy lapkásnak elköszörülni az alját. Egy filléres forrasztott vacaknak meg ilyen drága fúrórudat megvenni, hát nem tudom.

Én azt mondom ez az ipari forradalom korabeli megoldás, manapság már nem nagy ötlet. Esetleg ha valami spécibb beszúrás kell vagy valami különlegesebb menet, egy darabra nem feltétlenül éri meg a lapkás kés, akkor lehet létjogosultsága, de egyébként nem nagyon.

2019. dec. 30. 14:33
 4/8 A kérdező kommentje:

Egy ilyesmi fogattyústengely forgattyúcsapjának, illetve a forgattyúkarok belső felületeinek esztergálásához lenne szükségem rá. Tettem már fel kérdést a témával kapcsolatban, akkor írtam, hogy diplomatervbe megy, csak most juttotam el eddig a részig. Szóval ,,elméleti" a feladat (igaz gyártottak és most is gyártanak ilyen alkatrészt amiről írok). Megpróbálok valami kereskedelmi cuccot keresni rá, az ájánlottak szerint, aztán ha nincs eredmény, akkor tervezek egy ilyet.

Köszönöm!

2019. dec. 30. 15:49
 5/8 A kérdező kommentje:

a kép lemaradt:

[link]

2019. dec. 30. 15:49
 6/8 anonim ***** válasza:
Egy ekkora szerszám kilógásnál le kell támasztani a kés alját a keresztszánra egy "gólyalábbal"
2019. dec. 31. 15:59
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom az egész alkatrész technológiáját kell felállítanod, nem csak a beszúrást.

Mivel igen szoros tűrések vannak némely esetben, így kissé aggodalmas, hogy ezt hogyan fogod megcsinálni, ha nincs szakismereted.

Előnyagyolás , feszültség mentesítés, köszörülési ráhagyással finomítani az esztergálást, edzés, köszörülés.

Aki rajzolta az sem volt teljesen tisztában a dolgokkal.

Az 5 ezredes párhuzamossági tűréshez nem tartozhat Rz 25-ös felület érdesség. Rz10-esnek meg kellene lennie.

2019. dec. 31. 16:12
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

A főkérdéshez hozzátenném, hogy a rezonanciák csökkentésére számos módon lehet a fúrórudat, vagy lyukkést stabilizálni, meg kell nézni a gyártók által biztosított lehetőségeket.

Problémás lehet viszont az, hogy a bronzhüvely megfogásánál a tokmánypofák benyomják az anyagot, így olyan háromszög jellegű profil alakul ki, mint a wankel motornál, de amikor kifogják a darabot, az visszarugózva körköröstől három kis körívvel leírt profilt generál a furatban, azon a távolságon, ahol a tokmánypofák erőhatása deformál.

A megoldás az, hogy a megfogás vastagságában, vagy hosszában a perselyt hátulról be kell dugózni, de mivel akkor ott megmunkálni nem lehet, a leszúrási pozícióig ez anyagveszteségként jelenik meg.

Így viszont a furatod a megmunkáláskor nem átmenő, hanem zsákfurattá változik, amit figyelembe kell venni.

2020. jan. 1. 08:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!