Másodfokú egyenletnél, ha gyök alatt nem egész szám jön ki, akkor is dolgozhatunk tovább?
Próbálj gyököt vonni belőle! Ha jön ki valami értékelhető megoldás az jó, de lehet úgyis hagyni, h gyök alatt a 16, 03..., ami a példádban szerepelt! :)
Remélem, h tudtam segíteni, bár én ezt már régen tanultam a gimiben! :)
20/L
Miért ne lehetne megoldás? Nem csak egész számoknak van négyzete, így gyök alatt is lehet ilyen eredményt kapni. Pl:
1,5^2=2,25
2,25^-2=1,5
Ha erre kitalálunk egy egyenletet, az a következőképp néz ki:
2x^2+x-2=4
2x^2+x-6=0
x(1,2)=(-1+-((-1)^2-4*2*(-6))^-2)/2*2
1. megoldás: x=2
2. megoldás: x=1,5
Viszont a legtöbb esetben (ha középiskolai a feladat) egész számokat szoktak megadni, vagy legalábbis nem áll sok tizedesjegy az egészrész után.
Ha középiskolai a feladat, és előre szépen kikalkulálták, akkor ott egész számok jönnek ki.
Azonban a valóságban sok esetben nem egész a szám.
Ha a valós számok halmazán belűl maradunk, akkor mindaddíg dolgozhatunk tovább, amíg a diszkrimináns nem negatív. (A komplex számok halmazán negatív szám négyzetgyöke is értelmezett).
És még egy kérdés...ezt a feladatot hogy kell elkezdeni?
x^-144=0 mondja h oldjuk meg,de hogy? ha valaki tudja,kérem segítsen.itthon matekozok segítség nélkül.^=másodikon
Ehhez nem feltétlen kell a megoldóképlet
x^2-144=0
x^2=144
x=+/-12
x^2-144=0
x^2=144
|x|=12
x1=12
x2=-12
Ez egy elég egyszerű feladat, de mondom, hogyan tudod megcsinálni.
x^2-144=0
x^2=144 //gyököt vonsz belőle, mivel negatív szám négyzete pozitív is lehet ezért csak abszolút-értékkel lehet megcsinálni
|x|=12
x1=12
x2=-12
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!