Melyik Bolyai melyik?! Bolyai Farkas vagy Bolyai János, akitől el"csente" (hogy így fogalmazzak) Einstein a relativitáselméletet?
Többször hallottam ezt a 2 nevet, hallottam egyikel, s másikkal is, hogy Övé volt az ötlet, de így nekem nem tiszta...
Most János vagy Farkasé ?
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat ! :))
17/L
Bolyai János (Bolyai Farkas fia) megalkotott egy ellentmondásmentes nem-Euklédeszi geometriát. Erről itt lehet olvasni: [link]
Erről a huszadik században kiderült, hogy az Einstein által a Speciális relativitáselméletben leírt 3+1 dimenziós téridőt írja le matematikailag.
A matematika alkalmazása legkevésbé sem "elcsenés", hiszen ez Bolyai szerzőségét nem érinti.
Továbbá Einstein elméletét korábbi tanára, Minkowski öntötte elegáns matematikai formába, tehát ő vezette be a négy dimenziós téridőt, tehát ő használta először a relativitáselméletben azt a matekot, aminek a gyökerei Bolyaihoz vezetnek. (Amit aztán a tudós világ, köztük Einstein is használni kezdett.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!