Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Fényév. Nálunk a jelen,...

Fényév. Nálunk a jelen, máshol a múlt?

Figyelt kérdés
Régebben beszéltük ezt apával, pl. vannak olyan bolygók ill. csillagok, amik már rég nem léteznek, csak a fény még nem ért ide. Mégis, nekem ez olyan hihetetlen. Meg ha ellátnnánk addig, és feloltanánk egy lámpát a Vénuszon, akkor csak több addigra érne ide a fénye, amilyen messze van? Lehet, hogy már nincs is Göncölszekér, csak mi látjuk még, mert nem ért ide a fénye, csak több év múlva fog? Ez hogy van? :D
2010. júl. 14. 14:43
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
De érdekes. :O
2010. júl. 14. 19:33
 12/17 dellfil ***** válasza:

Az előző válaszolók, nagyjából minden hasznosat leírtak.

Annyit azért hozzáfűznék, hogy tulajdonképpen nem kell kozmikus méret ahhoz, hogy a múltat lássuk. Csak itt a szűkebb világunkban (a Földön) a távolságok túl kicsik ahhoz hogy ezt a tényt hétköznapi szinten érzékeljük, illetve zavaró legyen. Csak egy példa: 300 méter távolságból egy eseményt egymilliomod másodperc késéssel láthatjuk. Erre gondoltam, amikor azt írtam "hétköznapi szinten", vagyis "azonnal". De valahol az is "múlt", nem?

2010. júl. 14. 19:37
 13/17 A kérdező kommentje:
Hát igen.
2010. júl. 14. 20:33
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Talán az is közelebb visz kicsit a dolog "átérzéséhez", ha belegondolsz, hogy a dolog hangnál is ugyanígy működik.

Pl. villámoknál a fény és hangjelenség egyszerre történik, de te mégis jóval később hallod a dörgést... tehát olyankor a múltat hallod, az a villámlás már "rég" megtörtént, mire te meghallod...

off:

Én pl. erre picike koromban akkor jöttem rá, mikor a szomszéd hegyoldalban (amire ráláttunk a házunkból) egy bácsi fát vágott.

Én meg láttam ahogy vágja a fát, de a csapódás mindig később ért oda, én meg csak jó ideig bámultam, hogy ezt meg hogy csinálja. :)

2010. júl. 15. 09:20
 15/17 A kérdező kommentje:
Valóban... ezek nagyon érdekes dolgok.
2010. júl. 15. 15:33
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Aranyos vagy kérdező, ahogy rácsodálkozol a világra. De tényleg. Apukámmal mi is szoktunk filozofálni nehezen felfogható dolgokról.
2010. júl. 16. 22:19
 17/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm. :D :)

Nagyon érdekel ám a világ, ez az egész, ami körülvesz minket. Az élet tényleg egy csoda.

2010. júl. 17. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!