Valaki elmagyarázná nekem, hogy mi is ez a Monty Hall Problem? (Videó)
90%-ban értem a szöveget amit mond (mármint a szavakat, de a lényeget lehet hogy magyarul sem érteném), de valahogy mégsem tudom értelmezni, hogy miért növekszik az esély, hogyha vált...
Eddig a két halmaz a legjobb magyarázat. Persze nem magától képződik, és ami történik az tudatos döntések eredménye.
:)
Egyrészt a rejtvénynek van egy esemény sorozata. Véletlenszerűen elrejtik az autót. A játékos mond egy számot, megjegyzi. A játékvezető a mondott számmal alakítja ki a két halmazt. Természetesen fejben. A játékos ajtaja tabu. A két ajtót tartalmazó csoport szűrhető. El fog távolítani egy esélytelent, fejszámítás után természetesen. Hétköznapi szóval, sűríti az esélyeket. Egy látványos ajtó nyitással "közli" a módosítást. Trükkös, mert megváltoztatta az átlagos esélyeket valóban. Információ közlésként elég lenne mondani. De, a kérdés az, mi a különbség a két ajtó között. Ezen a ponton kellene értékelni a helyzetet. Olyan információkat kellene használni ami nem látható. Közlékeny műsorvezetővel egyszerű lenne.
Másrészt sok játékmenet után kapunk egy eredmény statisztikát. Az alap magyarázat ezzel indul. Amikor már lefutott a játék és nincs más csak számhalmaz. Sokan népszerűsítik, puszta számokból könnyen megérthető hogy jutottunk ide. Az homályban marad, viszont tudható mi a jobb döntés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!