Hogyan tudom megállapítani egy kis fémtárgyról, hogy platinából készült-e?
Tegyél valami olyat a mérlegre ami tutira platina és jegyezd meg, hogy mennyit utat.
Majd tedd rá a platinának feltételezett tárgyat, s ha ismét ugyanannyit mutat, akkor platina.
Mennyire kicsi?
Ha már van mérleged, akkor annyit megtehettél volna, hogy a súlyát megméred és legalább ezt az egy adatot megadod róla...
Szóval, ha nem túl kicsi, akkor mérd meg.
Utána tegyél a mérlegre egy kis edényben vizet, nullázd le a mérleget.
A platinára(?) kössél cérnát és azzal lógatsd bele a vízbe (csak lebegjen a vízben, ne érjen az edényhez) és közben nézd meg, mennyit mutat most a mérleg.
Ezekből a mérésekből megvan a tárgy súlya (tömege), és az általa kiszorított víz súlya (tömege). Az utóbbiból megvan a térfogata, innen már nem nehéz a sűrűségét kiszámolni a tömeg és a térfogat hányadosából. A sűrűségből pedig elég egyértelműen meghatározható, hogy valóban platináról van-e szó...
A mérleg önmagában kevés, azzal csak a tömegét tudod meghatározni.
A sűrűségét kellene megtudni - ehhez viszont szükség lenne a térfogatára is.
Bővebben: [link]
Ha ez 21450 kg/m^3 körül van, akkor platina.
Kedvelem a #5 féléket!
Először is kijelenti, hogy lehetetlen, majd linkel egyet, amivel cáfolja a saját állítását (lásd Hidrosztatikai mérleg). Egyre szebb a mai este...
Egyébként kedves kérdező, valószínűleg nem platina. Azaz mégis, csak nem az anyaga platina, hanem a NEVE platina. Tudniillik, például kör- és síkkötőgépekben van ilyen NEVŰ alkatrész, de vannak más mechanikus berendezések is, melyekben egyes alkatrészeket így neveznek.
Mindenkinek kellemes éjszakát! :)
"Először is kijelenti, hogy lehetetlen"
Ezt sehol sem írtam: ne adj a számba olyat, amit nem állítottam!
Azt írtam, hogy pusztán a mérleg önmagában kevés. A hidrosztatikai mérleg ( [link] ) egy speciális mérleg - a kérdezőnek feltételezem nem ilyenje van, hanem valamilyen konyhai/ékszerész mérlege ( [link] ).
No, akadt egy kis problémám. A tárgy üreges belül, Így először feltöltöttem teljesen vízzel, és úgy lógattam bele a vízbe, így mutatott 39g-ot. Majd lemértem azt a vízmennyiséget ami benne volt, ez 27g víz lett. A cucc teljes tömege pedig 156g. Tehát ez alapján kb. 13g volt a tárgy nettó vízkiszorítása, jól számolok?
Innen hogyan tovább?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!