Egy derékszögű háromszög két befogója 4 és 5 egység hosszúak. Matematikailag lehetne az átfogó -5 egység hosszú, csak éppen ennek a fizikai megvalósítása nehézkes?
Geometriai hosszként jelen esetben nem értelmezhető a negatív hossz.
Próbálj meg az egyesített gáztörvény képletébe negatív értékeket helyettesítgetni, ott is ökörség jön ki.
A matematika, algebra egy eszköz ilyen és olyan feladatok végrehajtására, de ez nem jelenti azt, hogy minden algebrai műveleti mindenre jó, korlátozások nélkül.
Szia!
Sajnos nem. Ugyanis van egy nagyon erős tétel (Úgy hívják h Pitagorasz tétel), ami pont ilyen derékszögű háromszögekre szól:
a^2 + b^2 = c^2 , ahol a és b a befogók hossza, c az átfogó hossza.
Behelyettesítve a számaidat: 4^2 + 5^2 = (-5)^2 nem helyes egyenlet, tehát nem lehetnek ezek az oldalai.
Amugy nagyon durva, hogy ez a képlet konkrétan MINDEN derékszögű hároszögre vonatkozik euklideszi sikokon (ami nemtom mi, de így mondták nekem).
Ha rakeresel h pitagorasz tétel jol le van irva interneten sok jo tudos által.
hajrá :)
"Matematikailag lehetne ..."
Amúgy engem érdekelne, hogy ez hogy jött ki? Milyen számítással?
Hogy az átló (mondjuk így: abszolút értékben,) ugyanolyan hosszú, mint a befogó?
Nem értem mi a bajotok a Pitagorasz tétellel nektek..
Kitűnő tudósok mondják, hogy igaz. Én elhiszem nekik.
Gondolom 4 és 3 akart a kérdésben lenni -.-
A -5 nem mond ellent a Pitagorasz-tételnek, ha ez a kérdésed.
Nem csak Descartes felé sikok léteznek. Egy toroid felszíni síkja elég meglepő tud lenni.
Pithagorasz ott nem érvényes. Zbs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!