Ismertek olyan függvénysorozatot, amiben a függvények száma duplázódik?
> Függvénysorozat alatt sorszámozható függvények egy sorozatát értem.
Magyarán van egy sorszám, ahhoz a sorszámhoz tartozik EGY függvény: f[n] : H → ℝ
> Találtam egy olyan sorozatot, amiben a függvények száma mindig megduplázódik
A sorozat minden tagja EGY darab függvény. Nem tud megduplázódni, mert mert ha a sorozat második tagja nem egy függvény, akkor az nem tudom micsoda, de nem függvénysorozat. Lásd:
f₁ : H → ℝ
A sorozat második tagja is egy függvény:
f₂ : H → ℝ
stb…
Ezt a duplázódást úgy értem, hogy az eredeti függvény ennyiszer szerepel valamilyen módon az új függvényben.
Pl.: tg(x), tg(1+arctg(x)), tg(1+arctg(x))*tg(1-arctg(x)),... sat.
Ez csak kitalált példa.
Nos ez egyszerű, ha közelebbről nincs megkötés arra, hogy mit jelent a duplázódás:
f[n] : x → 2^n * sin(x)
Így:
f[1] = 2 * sin(x) = sin(x) + sin(x)
f[2] = 4 * sin(x) = sin(x) + sin(x) + sin(x) + sin(x)
f[3] = 8 * sin(x) = sin(x) + sin(x) + sin(x) + sin(x) + sin(x) + sin(x) + sin(x) + sin(x)
Függvénysor? Igen.
Minden függvényben megduplázódik a függvények száma? Ha úgy írom fel, akkor igen.
;-)
> Ha úgy írom fel, akkor igen.
Ha meg a "legegyszerűbb" alakban, akkor meg triviális. De mondjuk az f[n] = sum k=1-től 2^n-ig sin(x+k) már komolyabb függvény. Amit én találtam azt rekurzióval tudtam csak megadni, és a rekurzióból következik a duplázódás.
Ha már érthető, hogy mire gondolok, akkor kaphatnék-e némi információt ezekről a speciális sorozatokról?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!