Milyen képlettel lehet kiszámolni egy test [tömegét használva] teljes sebességét szabadesés közben, és a gyorsulási idejét?
Mindkettő. 82Kg vagyok, és mi az eredmény ha 2m-ről, 5m-ről, 10m-ről, és 1km-ről ugrom le valahonnan?
Mennyi idő alatt érem el a teljes sebességem?
A térfogatomat a légellenállás miatt nem tudom sajnos =D
Gyakorlati: kis magasságoknál lelógatsz egy méterenként más, élénk színnel festett szalagot/rudat az esés útja mellett, és felveszed a zuhanást. A kamara egyenletes, ismert időközönként készít képet, így látod, hogy melyik pillanatban hol voltál. v = Δs/Δt.
Nagy magasságoknál meg akármilyen magasságmérővel (például GPS) nézed a magasságodat zuhanás közben, és adott időközönként felírod, mit mutat/leolvasod a sebességet. Akár Pitot-csővel is mérheted a sebességet (csak ugye nem árt mellé a légnyomás is).
Elméleti: csinálsz valamilyen modellt, hogy a közeg homogén, és turbulensen áramlik körülötted, tehát a közegellenállási erő a sebesség négyzetével arányos (amúgy ez egész jó közelítés), te pedig gömb alakú vagy természetesen (oké, nem kell gömb alakú legyél, de a közegellenállási tényezőt becsülni kell).
Ennél a kérdésnél van részletes számolás: https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany.. (m, A, k, v0 és egy előjel kivételével itt is minden ugyanaz, mint ott. – Szóval tök más, de ugyanazt kell csinálni.)
Amúgy 10 méterig nem gyorsul fel különösebben, szóval 5%-nál tuti kevesebbet számít a közegellenállás (bowlinggolyóknál 30 méteren van 5% eltérés: https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudom.. ), ekkora pontatlanság meg már az alaktényeződben van, hogy mennyire tartod magad egyenesen. Szóval nyugodtan használható a v = gyök(2*g*h) képlet, így
v(2 m) ≈ 23 km/h, t(2 m) ≈ 0,6 s,
v(5 m) ≈ 36 km/h, t(5 m) ≈ 1,0 s,
v(10 m) ≈ 50 km/h, t(10 m) ≈ 1,4 s.
1 km-ről pedig körülbelül 20 másodperc alatt beáll a sebességed egy állandó értékre, ott lehet azzal számolni. Ezt pedig egy ejtőernyős oldalról leleshetjük, hogy tipikusan mekkora:
Szóval úgy 200-250 km/h, és mintegy 15-20 másodperc.
De találtam közben kalkulátor oldalt is: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!